Naar hoofdinhoud Naar footer

Zelfstandiger in het leven staan

Gepubliceerd op: 28-06-2022

Mensen met een beperking krijgen niet altijd de kans om te leren. De Academie voor Zelfstandigheid doet daar iets aan. Zij zijn er voor mensen van achttien jaar en ouder. De Academie biedt trainingen aan voor het vergroten van talenten en kennis. Dit doen zij op verschillende plekken in Nederland.

Op bezoek bij twee academies

Vlogger Joyce Graafhuis nam een kijkje bij twee locaties van de Academie voor Zelfstandigheid. Ze ging in gesprek met studenten, trainers en een manager over hun ervaringen.

Benieuwd naar de video? Bekijk hem door op de link te klikken.

Hoe werkt het?

De Academie voor Zelfstandigheid werkt samen met scholen, gemeenten, zorgorganisaties en bedrijven. Als leerling start je bij een leerwerkbedrijf. Daar kunnen mensen met een beperking op eigen tempo werken èn leren.  Een trainer van de academie en een werkbegeleider helpen je doelen vast te stellen en te behalen. Je doelen kunnen gaan over zelfstandiger werken en wonen en/of het volgen van een beroepsopleiding. 

Ze bieden daarnaast veel en verschillende soorten trainingen. Die kunnen gaan over het leren snijden van groente, "nee" leren zeggen, omgaan met je smartphone, of het volgen van een training gericht op werk. Je kunt bij hen nieuwe dingen leren en misschien doorgroeien richting een (betaalde) baan of de overstap maken naar een entree opleiding(mbo). Hun uitgangspunt is dat je altijd slaagt!

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021] van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Lesmateriaal

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Begeleiding à la carte (Balc)