Toon zoekbalkToon menu

Observatielijsten beschikbaar voor pijngedrag bij mensen met een verstandelijke beperking 25/06/2014

Mensen met een verstandelijke beperking zijn voor het vaststellen van pijn vaak afhankelijk van hun sociale omgeving. Familie en zorgverleners herkennen sneller subtiele gedragsveranderingen die kunnen duiden op pijn. Voor begeleiders, gedragsdeskundigen, AVG artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen bestaan verschillende observatielijsten voor het registreren van pijngedrag. Daarnaast verschijnt dit jaar op initiatief van de beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgende (V&VN) een richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking, inclusief onderbouwing.

Pijnobservatielijsten kun je gebruiken bij een vermoeden van pijn, bij verandering van gedrag of na een interventie. Welke observatielijst je gebruikt is afhankelijk van het type cliënt. Je kunt kiezen uit observatielijsten voor pijngedrag voor de volgende cliëntgroepen: autisme of vreemd pijngedrag (PGA), dementie (PACSLAD-D), kinderen/EMVB (CPG) of overig (REPOS). Welke observatielijst je wanneer en met welke frequentie inzet, is afhankelijk van het doel, maar ook van de voorkeur van de zorginstelling.

Het gebruik van een observatielijst vraagt om goede kennis van de werkwijze om verkeerde conclusies te voorkomen. Via trainingen kun je die noodzakelijke kennis verkrijgen. Realiseer je ook dat een handleiding van een observatielijst bestuurd moet worden en dat je de inzet van een observatielijst altijd multidisciplinair moet bespreken (doel, resultaten, aanpak). Het gebruik van een observatielijst alleen volstaat niet om harde uitspraken te kunnen doen over de aanwezigheid van pijn. Het is een beginpunt voor multidisciplinaire pijndiagnostiek.

De komende tijd plaatst het Kennisplein iedere week één van de observatielijsten, met bijbehorende uitleg. Deze informatie kwam tot stand in samenwerking met neuropsycholoog Nanda de Knegt. Bekijk dit overzicht van pijnobservatielijsten en lees hoe ze werken.