Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Blog: Ondersteuning bij zorg aan mensen met een EMB 21/06/2018

Zo delen organisaties hun kennis over de ondersteuning van mensen met ernstig meervoudige beperking. Meld je aan voor het begeleiderspanel!

De zorg voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) kan best lastig zijn. Daarom zijn er al veel methodieken, tools en producten om professionals in de zorg te helpen. Toch zijn deze niet voor iedereen even bekend. Daar willen wij wat aan doen met ons project ‘EMB in het Vizier fase II’.

Waardevolle kennis

Belangrijk om te weten hierbij is hoe zorgprofessionals elkaar helpen met informatie. Hoe delen mensen hun kennis als het gaat om zorg aan mensen met een EMB? Want kennis delen, betekent immers ook dat je elkaar kunt wijzen op hulpmiddelen die bestaan. We vroegen dit aan directe begeleiders, onderzoekers, behandelaren, gedragsdeskundigen, managers, ouders, familieleden en vrienden. Maar ook aan professionals in het sociaal domein. Dit zijn mensen die zich bezig houden met taken die de gemeente moet uitvoeren, bijvoorbeeld als het gaat om werk, jeugd en ‘het meedoen van alle burgers aan de samenleving’. In totaal hebben 330 personen de vragenlijst ingevuld. Dat heeft ons waardevolle kennis gegeven waar we mee verder kunnen. 

Wat we gaan doen

Ons plan is namelijk om een zogeheten leidraad te maken. Dit is een soort gebruiksaanwijzer die je helpt om beter om te gaan met mensen met EMB. Je kunt er straks informatie vinden die je kunt gebruiken in de begeleiding. Ook vind je er kennis over hoe het is om een ernstige meervoudige beperking te hebben en wat voor een effect dat heeft op iemands leven, onder andere op relaties, werk en dagbesteding. Daarnaast willen we er producten aan toevoegen die je direct kunt gebruiken in je werk. Een invulformulier of vragenlijst bijvoorbeeld, waarmee je sneller antwoord krijgt op vragen waar je mee zit.

Over EMB in het Vizier

‘EMB in het Vizier’ is onderdeel van een serie voor het project Gewoon bijzonder. Al eerder was er het project ‘Ouderen in het Vizier’. De leidraad voor 'Ouderen in het vizier' is inmiddels  af: neem een kijkje!
Ook gaan we nog aandacht besteden aan andere groepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenletsel en mensen die verslaafd aan middelen zijn.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.