Naar hoofdinhoud

Coronavirus en de gehandicaptenzorg

Bekijk informatie over het coronavirus en wat de pandemie betekent voor de gehandicaptensector.

Nieuws over vaccinatie

Ben je op zoek naar de laatste stand van zaken over de vaccinatie tegen het coronavirus in de gehandicaptenzorg? Bekijk dan deze pagina van de VGN met het laatste nieuws over de vaccinatiestrategie.

Prik tegen corona toegankelijk in beeld

In deze praatplaat laten plaatjes zien hoe het vaccineren gaat. Er staat uitleg bij in begrijpelijke taal. Je leest bijvoorbeeld over de uitnodiging voor de prik en van wie je de prik krijgt. De praatplaat Prik tegen corona bestaat uit twee delen. Het eerste deel vertelt op een overzichtelijke manier over het vaccin. Voor begeleiders is er meer informatie in het tweede deel.

Welke tips komen uit de Coronatafels?

Het coronavirus leidt tot veel vragen en uitdagingen in de gehandicaptenzorg. Aan online Coronatafels in oktober en november 2020 praten begeleiders en ervaringsdeskundigen uit het hele land met elkaar. Over wat goed werkt, waar we tegenaan lopen en wat ons helpt. Wij hebben de belangrijkste tips uit de Coronatafels voor jou op een rij gezet, zodat jij er ook iets aan hebt en kunt leren van de ervaringen.

Stel je vraag als je in een risicogroep valt

Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Stel je vraag als je in een risicogroep valt.

Wegwijzer corona voor begeleiders

Kennisplein Gehandicaptensector maakte samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een wegwijzer met daarin de meest gestelde vragen en betrouwbare bronnen. Snel een afweging maken als begeleider? Gebruik dan deze online wegwijzer.

Over het coronavirus

Lees de algemene informatie over het coronavirus. Hoe wordt het overgedragen? En wat zijn de risico's voor iemand met een beperking?

Maatregelen werkvloer

Welke maatregelen zijn er genomen en kun je zelf nemen tijdens je werk? Hier vind je ook informatie en video's over hygiënisch werken. Lees meer over de maatregelen op de werkvloer

CoronaMelder helpt mee tegen besmetting

Iedereen in Nederland kan de CoronaMelder gebruiken. Deze app kan helpen om besmetting te voorkomen. Middin-cliënten hebben geholpen bij het testen van de corona-app. In een begrijpelijk filmpje over de CoronaMelder legt Steffie uit hoe het werkt.

Kennisvragen uit de wetenschap

Wetenschappers van alle aangesloten Academische Werkplaatsen verzamelen samen wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Lees de kennisvragen die al beantwoord zijn.

Technologische zorg op afstand

Welke technologische hulpmiddelen gebruik jij op de werkvloer om het contact met je collega's te stroomlijnen? En in het contact met mensen met een beperking? Zorg dat je op de hoogte bent van de digitale mogelijkheden voor zorg op afstand.

Aangepaste activiteiten

Door de coronamaatregelen is het voor cliënten lastiger om zichzelf bezig te houden en om genoeg te bewegen. Gelukkig zijn er veel andere manieren om aan beweging te komen en leuke activiteiten te ondernemen. We zetten de tips met aangepaste activiteiten voor je op een rij.

Omgaan met mentale effecten (cliënten)

Hoe ga jij om met de psychologische effecten van de pandemie op mensen met een verstandelijke beperking? Zij kunnen extra last hebben van stress en bezorgdheid. Vooral als het voor hen lastiger is om te begrijpen wat er aan de hand is of als ze moeite hebben met de plotselinge veranderingen in hun dagelijks leven. Bekijk de tips en tools over het omgaan met de mentale effecten op cliënten

Zo blijf je als begeleider mentaal gezond

Je vindt het waarschijnlijk vanzelfsprekend om er nu voor cliënten te zijn, maar om cliënten te kunnen blijven ondersteunen is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf en je collega's zorgt. We verzamelden de tips waarmee je en je collega's als zorgprofessional mentaal gezond blijven

Digitaal op bezoek bij mensen met beperkingen

Hoe zet je digitale middelen in op een zinvolle manier voor sociaal contact van mensen met een beperking als fysiek contact niet kan of mag? In het onderzoeksproject Digitaal op bezoek gaat het om deze vraag. We brengen in kaart voor wie digitaal bezoek haalbaar en aantrekkelijk is en op welke manier woonzorglocaties dit digitale bezoek kunnen ondersteunen.

Laatst bijgewerkt op: 20-04-2021