Naar hoofdinhoud

Ondersteunen van naasten en mantelzorgers tijdens een pandemie

Naasten, andere familieleden en mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking kunnen het zwaar hebben als er vanwege een virusuitbraak maatregelen zijn om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe ondersteun je naasten dan het beste? (Laatste update: 21 december 2020)

Sommige mantelzorgers kozen er tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld voor om hun kind weer thuis te laten wonen. Anderen konden juist lange tijd geen fysiek contact met hun kind hebben, omdat thuis verzorgen niet gaat. Thuiswonende mensen met een ernstige meervoudige beperking konden niet meer naar dagbesteding, waardoor de zorg erg zwaar werd.

Digitale ontmoetingsplek

Ouders en verwanten van een kind met een beperking zitten door de coronacrisis vaak met de handen in het haar. Deze kinderen begrijpen niet wat er gebeurt en zijn van slag door het wegvallen van de dagstructuur. Sinds eind 2020 kunnen ouders en verwanten verhalen delen, herkenning vinden en tips uitwisselen. Via Sophi, een digitale ontmoetingsplek van Philadelphia Zorg.

Informatie voor naasten en mantelzorgers

Naasten en mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking (en deze mensen zelf) kunnen terecht bij verschillende belangenorganisaties. Je kunt ze hier eventueel naar doorverwijzen. Zij vinden hier ook informatie over het coronavirus:

Een luisterend oor voor ouders, verwanten en naaste familie

Ken je familieleden die het fijn zouden vinden om even met een andere ouder te praten? Wellicht over de gevolgen van het coronavirus of over iets anders dat hen bezighoudt in de zorg voor hun kind of verwant? Lees dan dit artikel, waarin initiatiefneemster en ouder Marty Wachtberger vertelt over het project Ouders voor ouders. Meer informatie vind je ook op de site van ASVZ

Overbelasting mantelzorgers door coronacrisis

Maatregelen zoals tijdens de uitbraak van het coronavirus vragen in veel gevallen meer van naasten en mantelzorgers. Hierdoor neemt de kans op overbelasting toe. Op hulpmiddelenwijzer.nl vinden mantelzorgers hulpmiddelen die hen kunnen ondersteunen.

LEES MEER OVER CORONA EN DE GEHANDICAPTENZORG

Coronavirus en de gehandicaptenzorg

Mentale effecten coronacrisis op cliënten