Naar hoofdinhoud

Over het coronavirus (COVID-19)

In december 2019 startte een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. (Laatste update: april 2022)

Voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) kijk je op de website van het RIVM. Voor informatie over coronavirus en mensen met een verstandelijke beperking kun je de Factsheet COVID-19 bij mensen met een verstandelijke beperking (pdf) bekijken. De (oudere) resultaten zijn ook voor iedereen te bekijken in begrijpelijke taal op deze makkelijk lezen corona-poster.

Kaart met actuele coronabesmettingen in Nederland (dagelijks om 14.00 uur geupdate door RIVM)

Risico’s coronavirus voor mensen met een verstandelijke beperking

Het hebben van een verstandelijke beperking of autisme lijkt op zichzelf geen risicofactor voor het voor (het ernstig ziek worden van) COVID-19, al zijn specifieke gegevens nog niet beschikbaar. Mensen met een verstandelijke beperking of autisme hebben wel zo’n 2-3 keer vaker bijkomende ziekten en/of lichamelijke aandoeningen dan de algemene bevolking. Sommige van deze ziekten kunnen hen kwetsbaarder maken voor de ontwikkeling van meer ernstige vormen van COVID-19. (Bron: Rapport 'Tips voor het omgaan met de psychologische effecten van het coronavirus bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme', pdf)

Ik heb klachten die passen bij het coronavirus. Wat moet ik doen?

Test jezelf zo snel mogelijk op het coronavirus of laat je, indien gewenst, testen door de GGD. Lees hierover meer op Rijksoverheid.nl. Bekijk Inzet en testbeleid medewerkers gehandicaptenzorg van het RIVM.

Downloads