Meer bewegen met een verstandelijke beperking
Gepubliceerd op: 16-11-2021
Laatst bijgewerkt op: 19-03-2025
Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Regelmatig bewegen houdt je lichaam én geest gezond. Op deze pagina lees je meer over dit onderwerp en hoe je cliënten meer laat bewegen.
Bewegen is niet altijd makkelijk
Mensen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig. Dat weten we uit praktijkervaring en uit wetenschappelijk onderzoek.
Bewegen is niet altijd makkelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor beweging vaak hulp nodig van anderen. Ook zijn normale activiteiten soms niet geschikt voor deze doelgroep.
Hoeveel beweegt jouw cliënt?
Om je cliënt meer te laten bewegen moet je eerst weten hoeveel je cliënt nu beweegt. En je moet erachter komen wat helpt om meer te bewegen of juist niet. Daar zijn meerdere methoden voor beschikbaar:
- Gebruik de vragenlijst Lekker in je lijf om te weten te komen hoeveel iemand met een lichte tot matige verstandelijke beperking beweegt.
- Mijn Beweegplan is een manier om beweging in beeld te krijgen en meteen samen te bedenken hoe het beter kan.
- Met de Basistest-set Fitheid kun je de fitheid onderzoeken en meten van iemand met een (zeer) ernstige verstandelijke en/of zintuiglijke beperking.
Tips voor meer beweging
Weet je niet hoe je jouw cliënt het best in beweging kunt krijgen? De volgende tips helpen je daarbij:
- Veranderen gaat met veel kleine stapjes. Merk deze stapjes ook op en geef een compliment, bijvoorbeeld als een cliënt met je praat over zijn of haar leefstijl. Snelle beloningen zorgen dat we meer ons best doen.
- Geef aandacht aan wat goed gaat. Is iets maar voor een deel gelukt? Leg dan de nadruk op wat wel gelukt is en kijk hoe het komt dat het gelukt is.
- Geef niet te veel informatie en tips. Richt je liever op het vergroten van het zelfvertrouwen van je cliënt.
Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking
Regelmatig sporten en bewegen is goed voor je. Maar hoeveel moet je bewegen? En wat voor beweging? De beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking van Kenniscentrum Sport en Bewegen geven antwoord op deze vragen. Je vindt de beweegrichtlijnen onder 'Downloads' op deze pagina.
Praten over bewegen met je cliënt
De Beweegcirkel van Kenniscentrum Sport en Bewegen maakt het makkelijker om te praten over bewegen. In 5 stappen geeft het je duidelijkheid hoeveel je cliënt beweegt. Daarna maak je samen met je cliënt plannen om meer te bewegen en om dat te blijven doen. Daarvoor gebruik je de invuloefeningen en voorbeelden ter inspiratie.
Bewegen voor oudere cliënten
Bewegen is ook goed voor mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden. Door regelmatig te bewegen blijven zij lichamelijk en geestelijk gezond en zo zelfstandig mogelijk. Er is een speciaal beweeg- en educatieprogramma om deze groep mensen aan te moedigen en te ondersteunen om meer te bewegen.
Bewegingsagoog Joel Kruisselbrink maakt video's met beweegoefeningen voor ouderen. Over de hele wereld kijken mensen naar zijn video's. Lees meer over Joel op de website van Alzheimer in Beweging.