Naar hoofdinhoud Naar footer

Spellen en materialen

Op deze pagina vind je spellen, video's en andere materialen rondom seksuele ontwikkeling voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking (LVB).

Werkboek ‘Ik en de ander’: praten over intimiteit

Iedereen kent onzekerheden als het gaat om aanraken en sociale omgang. Gaan we zoenen of geven we alleen een hand? Wat zijn de regels op het werk of op vakantie in een ander land? Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking en hun omgeving hebben ook vaak moeite met sociale afstemming. Daarom is er het werkboek ‘Ik en de ander’.
 
Het werkboek bespreekt sociale omgang en laat dit zien. Het boek gaat over afstand, nabijheid en intimiteit. Hierdoor is het werkboek waardevol voor de jongeren, ouders en begeleiders. 's Heeren Loo ontwikkelde het werkboek samen met Ria Beute, moeder van een zoon met het syndroom van Down.

  • Download het werkboek ‘Ik en de ander’ onderaan bij de Downloads

Bron: VGN

Seksueel ontwikkelingsspel

Het seksueel ontwikkelingsspel is een makkelijk te spelen kaartspel. Op een eenvoudige manier bespreek je de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met elkaar. Het kaartenspel volgt de seksuele ontwikkeling zoals de Normatieve lijst van het Vlaggensysteem aangeeft.
 
In het aluminium doosje op A6-formaat vind je zowel kaarten met de leeftijdsfasen als kaarten met gedragingen of ontwikkelingsaspecten. Speel het spel met een team of groep medewerkers van maximaal 6 personen. Leg de kaarten met leeftijden op een horizontale lijn op tafel. Leg de ontwikkelingsaspecten of gedragingen onder de leeftijden waar ze volgens jou bij horen. ​Het spel kost € 29,95, exclusief verzendkosten.

Voorlichtingsbox Lief, Lijf & Leven

De voorlichtingsbox Lief, Lijf & Leven van KLOS TV is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. De onderwerpen in de box gaan van kennis over het eigen lichaam tot de mogelijkheden en gevaren van internet, sociale media als Facebook, YouTube of Twitter. En ook over seksueel misbruik, loverboys en -girls en weerbaarheid.

  • Download de folder van KLOS TV onderaan bij de Downloads

Online video's bekijken

De voorlichtingsbox bestaat uit een vijfdelig dvd-pakket met werkbladen en een handleiding voor begeleiders. Op de website  Lief, Lijf & Leven vind je meer informatie. Hier kun je ook met een betaald account alle video's online bekijken.

Mensen met een licht verstandelijke of een communicatieve beperking hebben over het algemeen minder kennis over het eigen lichaam. En dat heeft gevolgen. Als je niet weet hoe je lichaam werkt, weet je ook niet of iets prettig of niet prettig voelt. KLOS-TV hoopt dat mensen met een beperking door de film en website Lief, Lijf & Leven hun lichaam beter leren kennen.

App Lief en lijf: seksuele voorlichting

De app Lief en lijf van Middin geeft seksuele voorlichting aan jongeren met een licht verstandelijke beperking. Cliënten met LVB zijn vaak niet goed voorgelicht en vinden het moeilijk om over hun seksualiteit te praten. Hierdoor hebben ze er vaak problemen mee. De app Lief en lijf is een aanvulling op de persoonlijke voorlichting door begeleiders. Cliënten kunnen zelf gericht informatie opzoeken.

Seksuele voorlichting in de app

De duidelijke informatie in tekst, afbeeldingen en video beantwoordt vragen over seksualiteit op een laagdrempelige manier. De mogelijkheid om zelf gemakkelijk informatie op te zoeken maakt de cliënt zelfredzamer.

De app is ontwikkeld in samenwerking met zorgmanagers en gedragsdeskundigen van Middin en is getest door cliënten. De app Lief en lijf is gratis te downloaden voor Apple.

Je lijf enzo...

De bundel ‘Je lijf enzo...’ bestaat uit verschillende losse boekjes over bijvoorbeeld het lichaam, hygiëne, opkomen voor jezelf, vriendschap en relaties, vrijen en seks. De teksten zijn eenvoudig en worden toegelicht met picto’s.

De bundel is geschreven door Annette Mol van De Overburen (voorheen Stichting IJsselmonde-Oost).

  • Download Je lijf enzo... onderaan bij de Downloads

Voorlichtingsbundel in print

‘Je lijf enzo...’ kun je ook als gedrukt exemplaar bestellen. De kosten daarvan zijn € 15,- per stuk, exclusief verzending. In Zuid-Holland is er de mogelijkheid tot het boeken van de gastles ‘Praten over seks’ (2 uur). De kosten daarvoor zijn € 150,- (inclusief 1 bundel, exclusief reiskosten).

Groei-wijzer LVB

De Groei-wijzer LVB bevat vaardigheden voor zelfstandig leven. Seksualiteit is hierin een onderdeel.
Download de Groei-wijzers LVB:

Praatmethode Lofjoe

De Praatmethode Relaties en seksualiteit van Lofjoe kun je op meerdere manieren inzetten voor je cliënt. De methode bestaat uit kaartjes en een map met insteekkaarten. Op de kaartjes vind je stappen in een relatie, vanaf het moment dat je iemand leuk vindt tot aan trouwen. Ook de verschillende stappen die passen binnen een seksuele relatie komen aan bod.

Cliënt en stelletjes ondersteunen

Voor sommige mensen zijn deze stappen niet vanzelfsprekend, waardoor ze aansluiting missen bij de partner. Ze verschillen in snelheid of slaan stappen over. Of wensen verschillen. En dan kunnen er misverstanden ontstaan in de relatie. Met de Praatmethode ondersteun je de individuele cliënt en stelletjes in het nemen van de stappen en het afstemmen op de ander. Met de kaartjes inventariseer je ook leerwensen en ervaringen die je op een later moment stap voor stap op kunt pakken.

Hoe ziet de praatmethode eruit?

De kaartjes zijn eenvoudig in gebruik en de afbeeldingen zijn samen met de doelgroep vormgegeven. De map komt met een uitgebreide handleiding voor begeleiders met achtergrondinformatie en voorbeelden van vragen bij de kaartjes. Je krijgt een training aangeboden voordat je gaat starten met de methode.

Twee boekjes voor mensen met een specifieke aandoening

Deze boekjes laten zien dat je ook met het hebben van een aandoening seksueel gezond kunt zijn. Als je een aandoening hebt als cerebrale parese of spina bifida, moet je meer uitdagingen aangaan. Uitdagingen die vragen om speciale, maar uitvoerbare aanpassingen. Deze boekjes helpen je om op onderzoek te gaan, je weg te vinden in jouw lijf en seks.

Kun je seks hebben met cerebrale parese?

In dit boekje lees je 121 antwoorden over seks en cerebrale parese (CP). Bestel het boekje op de website van CP Nederland.

Seks en spina bifida

Bestel dit boekje over seks en spina bifida op de website van SBH Nederland.

E-book: In gesprek over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag 

Seksualiteit is van alle mensen. Maar erover praten is niet altijd makkelijk. Dat geldt ook voor de zorg. Dat is jammer. Want juist door open gesprekken over seksualiteit kan je mensen ondersteunen zichzelf te kunnen zijn, hun wensen te ontdekken, plezier te ervaren en te leren waar grenzen liggen. Van zichzelf en anderen. Dit kan ook bijdragen aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Dit e-book, speciaal voor zorgverleners, bestuurders, managers, ondersteuners en adviseurs in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ende gehandicaptenzorg (GZ), gaat over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag. En over de manier waarop je daarover kunt praten, met cliënten en met elkaar. Hoe start je een gesprek? Hoe doe je dat in de praktijk? Hoe weet je of gedragover de grens is? En wat doe je in zulke gevallen?

Download de e-book onderaan de pagina. 

YouTube video thumbnail

Downloads