Naar hoofdinhoud Naar footer

Leren op de werkplek

In de gehandicaptenzorg wordt er van je verwacht dat je steeds bezig bent met het verbeteren van de zorg. Dat vraagt om doorlopend en anders leren. En dat terwijl deze zorg voortdurend verandert, er een tekort aan personeel is en je vaak niet genoeg tijd hebt. Hoe blijf je toch leren en op de hoogte van ontwikkelingen?

Leren doe je niet alleen tijdens een training of opleiding of door ervaring die je opdoet. Eigenlijk leer je de hele dag, terwijl je aan het werk bent. Als je dit weet en ervoor open staat, dan kan je alleen nog maar meer leren op je werkplek.

8 tips om te leren tijdens je werk

Lees de acht tips om te leren en experimenteren op de werkvloer. Bij de tips vind je werkbladen (pdf, onderaande pagina) die je helpen ermee aan de slag te gaan. Praat over de tips met je team en bekijk welke voor jullie werken, zodat jullie als team kunnen blijven groeien.

  • Waarden: weet waarom je dit werk doet;
  • Cultuur: maak ruimte om te leren en maak het leuk. Bespreek hoe jullie binnen je team omgaan met leren;
  • Probeer: experimenteer in kleine stappen. Je leert door te doen;
  • Samen leren: stel veel vragen. Kijk eens om je heen en bepaal van wie jij zou kunnen leren. En kijk wie van jou kan leren;
  • Reflecteer en geef feedback: wat gaat er goed, wat kan beter?
  • Technologie: Maak gebruik van mobiele apps. En zoek daarmee bijvoorbeeld de nieuwste kennis en informatie over iets op, op het moment dat je die nodig hebt;
  • Varieer: doe eens wat anders. Je hersenen worden op een positieve manier geprikkeld als je zo nu en dan in een andere omgeving werkt of nieuwe taken uitvoert;
  • Verwonder: blijf kritisch kijken, wees nieuwsgierig en blijf jezelf verwonderen. 

8 tips voor adviseurs en opleiders over leren op de werkplek

Houd jij je bezig met leren en ontwikkelen binnen je organisatie? Gebruik de tips om het werkplekleren vorm te geven (pdf, onderaan de pagina). Ga daarna met behulp van de acht tips voor medewerkers samen met teams aan de slag. 

Het Reflectiespel, leren door te doen

Reflecteren kent en doet nog niet iedereen. Als je reflecteert op je werk bekijk je wat goed gaat, wat beter kan en waarom. Met het Reflectiespel (pdf, onderaan de pagina) leer je als team op een speelse manier te reflecteren. Spelers ervaren hoe reflectie werkt en maken het zich gaandeweg eigen.

Downloads