Naar hoofdinhoud Naar footer

Analyse-instrumenten

De handreiking Analyse Onvrijwillige zorg helpt bij het maken van een zinvolle analyse, die bijdraagt aan een verbetering van persoonsgerichte zorg.

Het document geeft tips om de analyse verder uit te breiden en te verrijken, op het niveau van de cliënt, het team en de organisatie. Het bestaat uit 3 stappen: 

  • Het verzamelen van gegevens voor de analyse;
  • Het reflecteren en leren op basis van die gegevens en;
  • Wat er verbeterd kan worden op basis van die reflectie.

Download de Analyse Vrijwillige zorg (pdf)

Wzd Zelfscan

Wat gaat goed? Wat verdient nog extra aandacht en hoe ga je dat aanpakken? Onder andere als het gaat om het herkennen van onvrijwillige zorg. De zelfscan doe je met je team, begeleidt door bijvoorbeeld een teammanager, een kwaliteitsmedewerker of Wzd-functionaris. De zelfscan bestaat uit:

  • een vragenlijst die ieder teamlid individueel invult; 
  • een instructieblad voor de begeleider;
  • een Excel bestand (optioneel) om de resultaten van meerdere teams bij elkaar te brengen en zo een beeld te krijgen waar de locatie/organisatie als geheel staat.

Ga naar de Wzd Zelfscan

Het Strokenspel

Ben je benieuwd hoe jouw collega’s denken over onvrijwillige zorg? En of jij en je collega’s daar dezelfde ideeën over hebben? Met het Strokenspel kom je erachter! Het spel helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan over onvrijwillige zorg. Wanneer voelt een vorm van zorg onvrijwillig en hoe bepaal je hoe zwaar een bepaalde vorm is? Op een leuke manier bespreek je zo wat de impact is van (onvrijwillige)zorg. Je kunt het spel ook spelen met familie van cliënten of cliëntenraden.

Downloads