Naar hoofdinhoud

‘Samenwerken en van elkaar leren is in deze periode extra belangrijk’

Gepubliceerd op: 22-04-2020

Willemien Ebels is moeder van drie kinderen, waarvan haar middelste kind (25) ernstig meervoudig beperkt is. Wat doet dit met je als ouder? En waarom is samenwerking extra belangrijk? Ze schreef daarover het boek 'Een wreed sprookje'. Willemien en woonbegeleider Ellen vertellen in dit interview over het boek en de zorg aan mensen met EMB in tijden van corona. (Foto van Marleen Anema)

Familie en begeleiders zijn samen de sleutelfiguren

Willemien vertelt: “De aandachtspunten in het boek, zoals de rol van ouder, broer en zus en de eigenheid van iemand met EMB, zijn door alles wat we nu meemaken in deze coronacrisis nóg belangrijker dan anders. Ouders, broers en zussen zijn de sleutelfiguren in het leven van mensen met EMB. Maar ook een begeleider heeft een hele belangrijke rol. Dat betekent dat wij samen de sleutelfiguren zijn. We moeten daarom niet alleen de persoon met EMB kennen, maar juíst ook elkaar. Vanuit daar kunnen we samen optrekken en elkaar vinden, ook in deze lastige tijden.”

Dagbesteding thuis

Ebel woont momenteel weer volledig thuis bij jou. Hoe doen jullie dat met de dagbesteding? “Overdag als ik vanuit huis aan het werk ben gaat Ebel aan de slag met studiewerkjes, schilderen of Disney films kijken. Verder wandelen en koken we samen. Het zit nog helemaal in ons systeem hoe we dat doen. Doordat mijn zoon in zijn peutertijd ernstig meervoudig beperkt is geraakt door een onbekende oorzaak had hij jaren geen label. Jarenlang was hij thuis bij mij en zijn zus en broer. Samen de dag doorkomen, er iets van maken, daar zijn we heel goed in geworden.”

Samenwerking en verbondenheid met elkaar

Willemien en Ebel zoeken naar vormen om toch te verbinden met zijn zorgplekken. “We sturen appjes met foto’s en mailtjes. We zetten bloembollen bij het logeerhuis voor de deur. Ebel krijgt kaartjes en ze bellen en sturen mailtjes terug.” In overleg met Willemien en Ebel zijn begeleiders was hulp aan huis vooralsnog niet nodig.

Ellen Damminga is woonbegeleider van Ebel. Hoe doen jullie dat nu in deze situatie? “We hebben een aantal keer gebeld met Willemien en Ebel. We mailen elke week en sturen dan vaak een foto mee. Ook hebben we mooie kunstwerken ontvangen die Ebel thuis gemaakt heeft. We missen hem wel hoor! Onze werkplaatsen zijn open, maar er is het één en ander veranderd. Zo gaan de begeleiders van de woonhuizen nu mee naar de werkplaats. Ook zijn we als medewerkers en bewoners aan één werkplaats en woning gekoppeld. Om eventuele besmetting van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.”

Tip voor andere begeleiders

Ellen: “Wat ik zelf heel mooi vind is de verbondenheid die je nu meer ervaart. Je werkt nu volop samen met de collega’s van dagbesteding. We leren veel van elkaar. Mijn tip luidt dan ook: blijf van elkaar leren, wees flexibel en houd onderling contact met de familie en bewoners. Dit is zó belangrijk en wordt zeer gewaardeerd.”

Winst aan nieuwe inzichten 

Thuis ziet Willemien nu dingen die ze eerst niet zag bij haar zoon: “Ik zie dat hij dingen graag wil waarvan ik niet wist dat hij ze graag deed, dingen anders doet, beter doet. Ik zie meer van hem dan ik jaren zag en dat doet wat met me. Ik wil dat delen met de dagbesteding en woonplek. Kijken hoe we al die winst aan nieuwe inzichten kunnen verwerken en er iets positiefs mee doen. Een warme persoonlijke overdracht is straks extra belangrijk.”

Hoe straks verder in het nieuwe normaal?

Willemien: “In heel Nederland kunnen we vandaag al beginnen met na te denken over hoe straks verder voor de kwetsbare groep mensen met EMB. Hoe we straks zorgvuldig en gedoseerd overgaan tot het nieuwe normaal. We kunnen juist nu samen ontzettend veel leren. Daarmee halen we waarde uit kwetsbaarheid en leren we lessen in een periode van onwetendheid”.

'Een wreed sprookje'

Benieuwd naar het boek ‘Een wreed sprookje’ van Willemien Ebels? Download hieronder het volledige boek. 

Meer informatie

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Themaboek

Type

Boek

Taal

Nederlands