
Met elektronisch instrument PALLI bepaal je op basis van 39 vragen of een cliënt een verminderde levensverwachting heeft. Hiermee kan de PALLI helpen om de palliatieve zorgfase te markeren. Wat is daarbij belangrijk?
- Implementeer de PALLI in een protocol, waarin kwetsbare cliënten geïdentificeerd worden.
- Houd na het afnemen van de PALLI een cliëntbespreking waarin op basis van de uitkomsten besloten wordt tot start van de palliatieve zorgfase of niet. Stichting Prisma heeft een protocol gemaakt, dat nu nog uitgeprobeerd wordt.
De vragen van de PALLI gaan over veranderingen in kenmerkend gedrag, lichamelijke en psychische klachten, functioneren en uitingen van de cliënt. De vragen kunnen met ‘ja’, ‘nee’ en ‘weet ik niet’ beantwoord worden.
Uit driejarig onderzoek blijkt dat de PALLI gerelateerd is aan symptoomlast, ADL-afhankelijkheid en overlijden. Begeleiders en artsen gaven aan dat ze PALLI een relevant en duidelijk hulpmiddel vinden dat in ongeveer 10 minuten ingevuld kan worden.
Effect PALLI
Het belangrijkste effect van de PALLI is bewustwording van en inzicht in de achteruitgang in gezondheid van de cliënt en een moment van reflectie of de geboden zorg nog aansluit bij de zorgbehoeften van de cliënt. Met deze resultaten is duidelijk geworden dat de PALLI een bruikbaar hulpmiddel is voor de praktijk.
Download PALLI
De PALLI is bedoeld en getest als elektronisch in te vullen instrument.
Casus
Mevrouw de Graaf is ernstig ziek. Het team verwachtte dat zij al enkele weken eerder zou overlijden, maar zij leeft nog steeds. Hoe krijgen we inzicht in het ziekteproces van cliënten en hoe kunnen we palliatieve fasen goed begeleiden?
Doelgroepen en thema's
Onderbouwing bruikbaarheid tool
Research based. Kennis op basis van onderzoek.
Beoordeling:
Onderzoek naar PALLI is gaande. Eerste resultaten tonen aan dat PALLI bruikbaar is. Bron:
Meer lezen over PALLI
Andere instrumenten voor palliatieve zorg

Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder