Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Voorbeelden – ervaar het zelf!

Bij ervaringsleren zoek je bewust ervaringen op die mensen met een beperking ook meemaken. Soms is dat confronterend, maar het geeft je ook een frisse, nieuwe kijk op hoe je de zorg en ondersteuning op dit moment inricht. En hoe je dat misschien wel anders wil aanpakken na deze ervaring. Want zelf ervaren inspireert tot dingen anders doen.

Wij verzamelden een aantal voorbeelden waarbij je voor heel even ervaart wat mensen met een beperking ondervinden. Heb je zelf een goed voorbeeld, deel hem met ons!

LVB, NAH & autisme belevingscircuits (MEE)

Zelf ervaren? Dat kan met  deze combinatie van theorie, praktische ervaar-oefeningen en samenwerking met ervaringsdeskundigen.  Zelfs de trainers spelen een rol. Welke  vertaalslag maak jij daarna naar jouw eigen praktijk? wat ga jij hierna  anders doen?

Lees meer over het hele aanbod

Bartiméus belevingsactiviteiten

  • Voel hoe het is om te eten in het donker, waarbij je echt niets ziet en andere zintuigen het moeten overnemen bij Dineren in het donker.

  • Loop met een taststok door een volledig donkere ruimte en voer opdrachten uit zoals aanbellen, een tafel vinden en over een bruggetje lopen bij De donkere Beleving.

  • Leer door gebruik van ervaringsbrillen over slechtziendheid en welke invloed dit heeft op het dagelijks leven, mobiliteit en communicatie bij Kijken met een andere bril.

  • Ervaar op een creatieve manier de gevolgen van een visuele beperking en ondervind wat je (niet) ziet bij een bepaalde oogaandoening met de ZIEN app.

  • Op verschillende manieren ondervinden tegen welke belemmeringen mensen met Cerebral Visual Impairment (CVI) aanlopen, doe je via de CVI Experience.

Lees meer op de website van Bartiméus

Bejegeningskoffer - Gemiva

Ontdek via een dvd, gespreksspel, verhalenboekje en ‘het Inspringtheater’ in de Bejegeningskoffer van Gemiva welke ‘misverstanden’ dagelijks voorkomen in de zorg.
 

Naar de Bejegeningskoffer

CMB onderdompeling

Ondervind bij de CMB onderdompeling van de Kentalis Academie wat het met je doet als communicatie niet vanzelfsprekend is. Iets wat mensen met een Communicatief Meervoudige Beperking (CMB) dagelijks ervaren.

Naar de Kentalis Academie

Falling Letters

Ontdek via het animatiefilmpje van de Zweedse filmmaker Erik Rosenlund hoe een nieuwsgierige jongen ogenschijnlijk gewone dagelijkse situaties op een andere manier ervaart.

Bekijk de film op YouTube

Handicap-experience

Kijk door de ogen van een ander, met een open blik en zonder vooroordelen. ‘Meervoudig kijken’ plaatst situaties in een ander perspectief, wat begrip en andere inzichten oplevert.
Naar de handicap-experience

Harms Escape Room

Wat maakte dat Harm, de bewoner van de kamer waarin je rondloopt, in paniek raakte? Leer Harm beter kennen via technologie-opdrachten in zijn kamer via Harms Escape Room.

Naar Harms Escape Room

Inleefsessies Zorgtrainingscentrum

Kruip als zorgverlener in de huid van de zorgvrager tijdens een inleefsessie. Dat werpt een heel ander licht op luisteren naar en ondersteunen van cliënten.

Bekijk inleefsessies op YouTube

Labyrinth Psychotica

Kunstenares Jennifer Kanary Nikolov(a) laat je ervaren hoe verwarrend, ontregelend en vervreemdend een psychose voelt via haar Labyrinth Psychotica.

Bekijk een video van het labyrinth

Zwarte hond die depressie heet

Video waarin depressie verbeeld wordt als een grote zwarte hond die je overal achtervolgt en in de weg zit. Gebaseerd op het prentenboek van auteur en illustrator Matthew Johnstone.

Bekijk de video

LVB Xperience

Hoe reageer jij in een onbekende omgeving waarin je niet goed begrijpt wat anderen van je willen? Welkom in de wereld van mensen met een LVB via de LVB Xperience van Humanitas.

 

Lees verder

Participatiekliniek

Een kanteling van je dagelijkse blik geeft je vaak de mooiste inzichten. Kruip in de huid van je ‘klant’ in een carrousel van bijzondere, soms theatrale, ervaringen. Zo krijg je ruimte voor het goede gesprek over de thema’s waar het écht om gaat.

Bekijk de Participatiekliniek

Praktijkhuis Nicolaes Tulp

Zelf ervaren door bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken vanuit een rolstoel. Zo leren studenten ergotherapie aan de HvA zich verplaatsen in cliënten in een echte thuissituatie.

Lees verder

Sensory Overload – overprikkeling

Een indruk krijgen van hoe het voelt om dagelijks te veel prikkels via beeld en geluid te ervaren, waarbij overprikkeling op de loer ligt?

 

Bekijk de animatiefilm

Toolkit Prader-Willi Syndroom

Bekijk een verjaardagsfeestje door de ogen van iemand met en zonder Prader-Willi Syndroom (PWS) en ervaar het contrast. Dat kan via de ervaringsfilm ‘Zo voelt het’, onderdeel van de toolkit PWS.

Naar de toolkit PWS

Virtual Reality simulatie LVB

Kijk mee hoe strafrechtprofessionals het effect van een licht verstandelijke beperking (LVB) via een Virtual Reality-simulatie ervaren. Snappen zij zo beter hoe cliënten met LVB denken, voelen en waar ze dagelijks tegenaan lopen?

Bekijk Dit is hoe LVB voelt

'Boven Jan, een zoektocht naar een normaal leven'

De documentaire  'Boven Jan, een zoektocht naar een normaal leven' laat zien dat goede zorg een vorm van topsport is, waarbij gedisciplineerd, geduldig en planmatig wordt samengewerkt aan een onmogelijk lijkende missie. De documentaire is bedoeld voor onderwijsprogramma’s in de gehandicaptenzorg. Wil je deze film gratis bekijken? Stuur een mail naar bovenjan@sherpa.org. Als er een vertoning bij Sherpa is, krijg je een uitnodiging voor verschillende data. 

Project Wave

Er zijn veel specifieke methodieken en werkwijzen ontwikkeld en zorgprofessionals  werken vaak met veel doorzettingsvermogen. Toch lukt het niet altijd om de mensen goed genoeg te ondersteunen. Is het misschien tijd om iets heel anders te proberen? Leer van Project Wave wat het oplevert om eens als ‘outsider’ (buitenstaander) situaties te observeren en te onderzoeken. Bijvoorbeeld bij andere afdelingen of organisaties.
 

Bekijk Project Wave

Muziek theatervoorstelling Duets with Jim

Duets with Jim is een zeer persoonlijke muziektheatervoorstelling over een moeder en haar meervoudig gehandicapte zoon. Jim kon niet lopen en ook niet praten, maar maakte wel prachtige geluiden. Gegrepen door de muzikaliteit ervan nam zijn moeder deze geluiden op en maakte een duet voor haar en haar zoon.

Op het symposium over Ervaringsleren gaf Andrea van Beek een korte workshop “Niet de woorden maar de stem”. In deze workshop gaat ze dieper in op communicatie door klank. De workshop is te boeken op locatie en evt. te combineren met (delen van) de voorstelling Duets with Jim. 

Lees meer over de theatervoorstelling


Terugblik symposium

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.