Naar hoofdinhoud

Mensen met een beperking sporten minder door corona

Gepubliceerd op: 22-09-2020

De meerderheid van de actieve mensen met een beperking is in tijden van corona minder gaan sporten en bewegen. Ze ervaren de gevolgen van de coronamaatregelen op hun sport- en beweeggedrag vooral als negatief.

Dit blijkt uit een online vragenlijst die het Mulier Instituut heeft uitgezet via sociale media. De doelgroep bestond uit mensen met een beperking of chronische aandoening en hun naasten.Naar het factsheet over de invloed van corona op actieve mensenLees deze Tips voor activiteiten

Anders bewegen

Wat kwam er nog meer uit de vragenlijst over de invloed van de coronamaatregelen op actieve mensen met een beperking? Van de mensen die de vragenlijst invulden:

  • vindt ongeveer de helft een andere of nieuwe vorm van sport en bewegen. Denk daarbij aan (aangepast) wandelen, (aangepast) fietsen en oefeningen thuis doen.
  • gebruikt iets minder dan de helft alternatieve vormen van sport en bewegen, zoals beweeg- of sportchallenges, filmpjes met oefeningen en tips en adviezen over hoe je in beweging blijft.
  • ervaart een meerderheid de verandering in hun sportdeelname vooral als negatief. Ongeveer de helft geeft aan dat hun conditie terugloopt of dat ze de sociale contacten missen.
  • ervaart een klein deel positieve effecten. Bijvoorbeeld doordat ze tussendoor een luchtje kunnen scheppen. Of omdat ze meer tijd hebben voor bewegen en sporten vanwege het wegvallen van woon-werkverkeer.

Negatieve gevolgen

‘Doordat alle therapie stopte en nu nog niet of heel langzaam is opgestart, is mijn conditie achteruit gegaan en ervaar ik veel meer problemen met bewegen. Ik ben weer terug bij af.’

Mensen die de vragenlijst invulden geven aan dat ze minder zijn gaan sporten en bewegen en dat ze daarvan negatieve gevolgen ervaren. Daarom is het belangrijk dat beleidsmakers en professionals specifiek aandacht voor deze groep hebben en ze meenemen in de aanpassingen voor de gehele sport- en beweegsector.

Downloads

Deel deze pagina via: