Naar hoofdinhoud

Coronavirus: vragen en antwoorden uit de wetenschap

Gepubliceerd op: 12-07-2021

Welke vragen komen er binnen bij de Academische Werkplaatsen rondom de verspreiding van het coronavirus?We zetten de veelgestelde vragen voor je op een rij. (Laatste update 17 mei 2021).

Wetenschappers van alle aangesloten Academische Werkplaatsen verzamelen samen actuele wetenschappelijke kennis uit binnen- en buitenland. Op deze pagina vind je een selectie kennisvragen en hun antwoorden. Heb je een nieuwe vraag? 

Stuur een nieuwe vraag in

Oproep: doe mee aan onderzoek naar kennisdeling en -toepassing in coronatijd

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) onderzoekt onder leiding van prof. Petri Embregts de verschillen tussen de coronatijd en de tijd vóór corona in wat maakt dat kennis gedeeld wordt. Doel is het verbeteren van het delen en toepassen van kennis door zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Doe mee en vul de vragenlijst in. Bron: VGN.nl.

Wat zijn de mogelijkheden om samen met de praktijk onderzoek te doen naar de mogelijkheden om dagbesteding zo goed mogelijk, maar wel coronaproof door te laten gaan?

Download de catalogus dagbesteding in coronatijd (pdf). In een keuzehulp kan worden gekeken naar bepaalde activiteiten met bepaalde kenmerken, zodat snel een geschikte activiteit gevonden kan worden op een specifieke vraag. 

Hoe krijgen we grip op de besmetting en het verloop ervan bij mensen met een verstandelijke beperking in zorginstellingen?

Er is een online database voor zorginstellingen. Per zorgorganisatie of zorglocatie registreert iemand verdenkingen en bevestigde gevallen van het coronavirus in deze database. Regelmatig verschijnt er een factsheet met een update van de cijfers. Bekijk de update van 29 januari 2021 (pdf).

Bron: Associatie Academische Werkplaatsen VB

Wat zijn de sociale en psychische effecten van isolatie op mensen met een beperking?  

Juni 2020 gaf CCE-consulent Paula Sterkenburg een live webinar over de sociale en psychische effecten van isolatie (bijvoorbeeld gedurende de coronaperiode), op cliënten in de gehandicaptenzorg. Paula ging met twaalf zorgprofessionals, hoofdzakelijk gedragsdeskundigen, het gesprek aan over hun ervaringen met de gevolgen van isolatie. Deze registratie (filmpje) is een verkorte versie van het live webinar.

Bron: CCE.nl

 Lees meer over het coronavirus

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Achtergrond

Type

Website

Taal

Nederlands