Naar hoofdinhoud Naar footer

Online meekijken met Middin en project Ikkookkratje

Online meekijken met Middin en hun project Ikkookkratje. Dat kon op 8 oktober 2020. Projectleider Susanne Duijndam organiseerde op die dag een online werkbezoek, samen met haar collega Leonie van Kuijzen. De groep bestaat uit medewerkers van zorgorganisaties, de coaches van Vilans en ervaringsdeskundige Dominique de Roode.

Voor het werkbezoek krijgt elke deelnemer een doos thuisgestuurd. Daarin zitten allerlei leuke gadgets, informatie, koffie, thee en wat lekkers. Aan het begin van het werkbezoek mag iedereen de doos uitpakken. Dat levert veel enthousiaste reacties op. Ondertussen vertelt Susanne kort wat over Middin en het werkbezoek.

Zelf kiezen

Daarna gaat Leonie verder met Mentimeter. Dat is een programma waarin de deelnemers vragen kunnen beantwoorden. Een vraag is bijvoorbeeld: Wat denk jij dat de cliënten zouden willen veranderen aan de eetmomenten? Het meest gegeven antwoord is: zelf kiezen. Susanne gaat verder met de infographic die ook in de doos zit. Daarop staat van alles over het project Gastvrij Eten en Drinken en het Ikkookkratje Dan start een filmpje, waarin Dominique laat hij zien hoe je een maaltijd kookt met het Ikkookkratje.

Benieuwd naar hoe het Ikkookkratje precies werkt? Bekijk de video:

YouTube video thumbnail

Over het Ikkookkratje

Hoe gaat het nu met het Ikkookkratje? Wat gaat goed? Wat kan beter? En hoe gaan we verder? Susanne: 'Het project loopt nu op één locatie en er zijn al vijftig recepten gefilmd. De reacties zijn heel positief. Wel kost het veel tijd om de recepten te filmen. En we willen minder plastic gebruiken voor de ingrediënten.

Daarom zijn we aan het nadenken over een spaarsysteem. Bijvoorbeeld dat je een stempel krijgt voor elk herbruikbaar plastic bakje dat je terugbrengt. En dat je dan bij vijftien stempels een gratis gerecht uit het Ikkookkratje krijgt.' Verder is het plan om een handboek te maken en stagiaires in te zetten. Zo kunnen meer locaties het ikkookkratje gaan gebruiken. Daarna vertellen Liselle, Dominique en Eric in een filmpje wat zij vinden van het ikkookkratje. Ze zijn er alle drie heel enthousiast over.

Vragen en tips

Na een korte pauze, mogen de deelnemers vragen stellen aan Dominique. Iemand vraagt bijvoorbeeld of je zelf kunt kiezen wat je eet. Dominique zegt dat het maandmenu vaststaat. Maar dat je wel kunt kiezen op welke dag je het ikkookkratje bestelt. Dan gaat Leonie verder met de vragenlijst. Daarop staan vragen als: hoe kunnen we het project verduurzamen? Heb je tips voor ons? Zou je ook een Ikkookkratje willen op jouw locatie? De deelnemers gaven goede antwoorden en tips. Zoals:

  • Misschien kunnen jullie gaan samenwerken met HelloFresh. 
  • Gebruik statiegeld op de spullen en bakjes. Dan is er minder afval. 
  • Denk ook na over sfeer. Dus maak bijvoorbeeld een filmpje over hoe je de tafel gezellig kunt dekken.

Hierna mogen alle deelnemers het cadeau uit de doos uitpakken. Dit is een schort met Ikkook erop. Tot slot vraagt Leonie wat de groep van het werkbezoek vindt. Iedereen is heel enthousiast en positief. Vooral de doos vindt iedereen heel leuk.

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021] van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer

Laatst bijgewerkt op: 22-12-2023

Deel deze pagina via:

Contactpersonen