Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Poll: standaard invullen van defecatielijst 28/08/2019

In de gehandicaptenzorg worden veel formulieren en checklists bijgehouden en ingevuld. Een bezoeker van het Kennisplein Gehandicaptensector ergert zich aan het onnodig invullen van een defecatielijst. Zelfs wanneer er geen ontlasting is, moet de lijst ingevuld worden. We zijn benieuwd naar jouw mening. Herken jij je ook in de situatie? Vul de poll in.

Zijn echt alle formulieren en checklists even zinvol? Of is het standaard registreren er soms in de loop der jaren ingeslopen? We zijn op zoek naar veel voorkomende registratielasten en kijken of deze echt nodig zijn of bijvoorbeeld slimmer ingericht kunnen worden. In onderstaande, ingediende casus over het standaard invullen van een defecatielijst.

Ingediende casus: standaard invullen van defecatielijst

Mijn ernstig verstandelijk gehandicapte schoonzus ziet dagelijks drie verschillende begeleiders van de ochtend- en avonddienst van de afdeling wonen en dagbesteding. Zij vullen elke dag een defecatielijst in via Plancare. Als mijn schoonzus geen ontlasting heeft, dan vult de begeleider ‘geen’ in op de lijst. Als ze wel ontlasting heeft, dan wordt er meestal ‘normaal’ of een enkele keer ‘veel’ of ‘weinig’ ingevuld.

Normaal gesproken heeft ze om de dag ontlasting. Er wordt dan wel vijf keer ‘geen’ ingevuld en één keer ‘normaal’. Dit zijn extra handelingen voor de begeleider en mijn schoonzus moet dezelfde vragen steeds beantwoorden. Wat is de toegevoegde waarde van het invullen ‘geen’ op de lijst? Is het consequent invullen bij ontlasting niet voldoende, zodat je op basis daarvan kunt bepalen of er actie ondernomen moet worden? Dat scheelt weer tijd!

Poll: Standaard invullen defecatielijst Wat vind jij?
 
11
 
75
 
20
 
0
Aantal stemmen: 106

Herken jij je in deze casus? Of loop je tegen andere registratielasten aan? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Maaike Peters 2/9/2019

Door deze registratie wordt je gedwongen na te denken of een cliënt def heeft gehad. Je kan het vergeten, maar als er niks is ingevuld weet je niet of het vergeten is of dat de cliënt niks heeft gehad. Mocht dit bijvoorbeeld de derde dag zijn zul je dit toch moeten achterhalen om onnodig laxeren te voorkomen. Ik vind het in de cliënt zijn belang om het altijd te registreren.
Maaike Peters (coördinerend begeleider & verpleegkundige)