Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

Ervaar het anders!

Je kunt bij ervaringsleren bewust ervaringen opzoeken die nauw aansluiten bij je werk en bij de mensen die je ondersteunt. Maar je kunt jezelf ook laten verrassen door belevingsmateriaal vanuit een hele andere invalshoek. Bijvoorbeeld vanuit de film-, theater- of kunstwereld of een ander domein. In een andere vorm, of bedoeld om taboes te doorbreken.

Zo’n ‘uitstapje’ inspireert om met andere ogen te kijken. Verrassende ervaringen leiden vaak tot verrassende nieuwe inzichten en ideeën om toe te passen in je werk.

Voorbeelden voor een andere blik


Dagelijks te veel prikkels via beeld en geluid

Hoe voelt het om dagelijks te veel prikkels via beeld en geluid te ervaren? Daarvan geeft deze animatiefilm een indruk, waarbij overprikkeling op de loer ligt.

Ogenschijnlijk dagelijkse situaties anders ervaren

Animatiefilmpje van de Zweedse filmmaker Erik Rosenlund geïnspireerd op zijn eigen jeugd. Ontdek hoe een nieuwsgierige jongen ogenschijnlijk gewone dagelijkse situaties op een andere manier ervaart.

Depressie als een zwarte hond die je achtervolgt

De video Leven met de Zwarte Hond die Depressie heet is gebaseerd op het prentenboek van de Australische auteur en illustrator Matthew Johnstone. Hierin verbeeldt hij depressie als een grote zwarte hond die je overal achtervolgt en in de weg zit. De beeldspraak is bedacht door Winston Churchill.


Labyrinth Psychotica

Kunstenares Jennifer Kanary Nikolov(a) laat mensen via haar Labyrinth Psychotica ervaren hoe een psychose voelt. Beleef mee wat Ann-Sofie Dekeyser, journalist bij de Belgische krant de Standaard, ondervond via het dragen van een VR bril. ‘Heel indringend. Heel desoriënterend ook. Alsof mijn hoofd gehackt was door veel vijanden.’

Kruip in de huid van iemand met PWS

Bekijk een verjaardagsfeestje door de ogen van iemand met en zonder Prader-Willi syndroom (PWS) en ervaar het contrast. Dezelfde situatie, een heel verschillende ervaring. Je kruipt in de huid van iemand met PWS. De ervaringsfilm maakt deel uit van de toolkit PWS.

 

Observeren als een buitenstaander

‘Deze manier van werken is nu ook vaak onderdeel van het scholingsaanbod voor nieuwe zorgverleners. Zij lopen een tijd mee op een andere locatie.’ - Gustaaf Bos (project Wave)

Als ‘outsider’ (buitenstaander) observeren en onderzoek doen in verschillende zorgorganisaties? Dat gebeurt in Project Wave. Zo worden bijvoorbeeld een drummer, ex-politieman en journalist gekoppeld aan een persoon met een ernstige of matig verstandelijke beperking. Wat zien zij, als buitenstaanders, dat begeleiders of familieleden niet meer zien bij vastlopende situaties en moeilijk verstaanbaar gedrag? 

Een andere manier van denken 

Als ‘outsiders’ lopen ze twee jaar lang een halve dag per week mee. Ieder in praktijksituaties rondom één hoofdpersoon met moeilijk verstaanbaar gedrag. Ze bekijken over langere tijd wat er gebeurt en brengen daarover verslag uit. Ze vertellen wat zij zien en welke ideeën ze daarbij hebben. Doel is om met alle betrokkenen te komen tot een andere, nieuwe manier van kijken en denken. Voor de best mogelijke zorg voor cliënten bij moeilijk verstaanbaar gedrag.

Zelf ‘outsider’ zijn? 

Ook jij kunt natuurlijk als ‘buitenstaander’ eens meelopen op een andere afdeling of bij een andere organisatie. Wat zie je, wat ervaar je, wat kan volgens jou anders aangepakt worden? Of geef nieuwe medewerkers of stagiaires de rol van buitenstaander in jouw organisatie. Hoe ervaren zij het om zorg te ontvangen bij de organisatie waar zij gaan werken? Door te delen wat zij zien en ervaren, leren niet alleen zij maar ook ‘zittende’ medewerkers hoe de ondersteuning ervaren wordt en misschien wel anders kan.

Bekijk Project Wave.

Lees ook over reflecteren op jouw ervaring

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.