Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag

Integratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag is een therapie voor kinderen tot 18 jaar met EMB en ernstige gehechtheids- en gedragsproblemen. 

gewoon-bijzonder-emb-ernstig-meervoudige-beperkingIntegratieve Therapie voor Gehechtheid en Gedrag (ITGG) is een effectieve gespreksbehandelmethode voor kinderen tot 18 jaar met meervoudige beperkingen en ernstige gehechtheids- en gedragsproblemen. Je krijgt tips voor de dagelijkse begeleiding en je leest welke leefsituaties niet effectief werken. De therapie bestaat uit drie sessie per week en wordt gegeven in de dagelijkse omgeving van het kind. In totaal kan de training een jaar duren. Elke fase van de behandeling heeft een bepaalde functie. Door intensief contact probeert de behandelaar een relatie op te bouwen met het kind. 

Fasen

De eerste fase van de behandeling is gebaseerd op de gehechtheidstheorie en wordt opgebouwd uit drie subfasen. Het gaat om:
  • binding en contact maken
  • langdurig samenleven
  • stimuleren is een groeiproces van volwassen worden
Dit zijn de fasen van de ontwikkeling van een gehechtheidsrelatie zoals beschreven door Bowlby (1984). De therapeut creëert een plek om het kind gerust te stellen bij stress en emoties, zoals angst of boosheid. De gehechtheidstherapie wordt gevolgd door het aanleren van nieuwe vaardigheden (een keuze leren maken) en het verminderen van gedragsproblemen (omgaan met frustraties). Tijdens en na de behandeling is er veel aandacht voor overdracht van de behandeling naar de dagelijkse begeleiders.

Lees meer over de theorie (PDF)


Casus oudere cliënt 

Patrick (82) heeft inmiddels intensieve zorg nodig. Hij is erg gehecht aan een vloerkleed op de grond, maar met zijn rolator komt hij er niet meer overheen. Een begeleider attendeert een andere begeleider op de integratieve therapie. Hoe kan deze therapie kwetsbare mensen helpen om een goed leven te hebben zonder bepaalde materialen of personen?

Casus cliënt met EMB

Mevrouw van der Waal dementeert en denkt vaak dat ze nog bij haar ouders woont. Ze vertelt dan van alles. Begeleiders weten niet veel van haar verleden en snappen haar verhalen niet. Hoe kan ik het levensverhaal inzichtelijk krijgen?​

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid therapie

Research based. Kennis op basis van onderzoek. 

Beoordeling:
De erkenningscommissie van het NJI benoemt dat er eerste aanwijzingen zijn voor effectiviteit bij jongeren met veel voorkomend probleemgedrag en probleemgedrag bij jongeren onder 18 jaar en niet specifiek bij jongeren met EMB. Al worden de effecten bij jongeren met EMB en hechtingsproblemen in de praktijk wel ervaren. Bron: Movisie


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.