Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Website Communicatiemethoden EMB

Op de website Communicatiemethoden EMB vind je methoden die begeleiders helpen om de communicatie tussen mensen met een ernstig meervoudige beperkingen en hun omgeving te verbeteren.

website-emb-communicatiemethoden-gewoonMensen met ernstig meervoudige beperkingen communiceren niet als vanzelf met hun omgeving. Ze spreken en begrijpen meestal niet veel van de gesproken taal. Ze kennen geen gebarentaal, ze kunnen niet als vanzelf naar iets wijzen of ergens naartoe gaan om iets duidelijk te maken. Soms moeten ze eerst alert gemaakt worden en uitgedaagd worden om in contact te zijn met mensen in hun omgeving. Bijna altijd moeten ze meer tijd kunnen krijgen om te kunnen reageren. Sommigen kunnen een geluidje maken, anderen een min of meer bewuste beweging.

Er zijn verschillende methoden die zich richten op het verbeteren van de communicatie tussen mensen met ernstig meervoudige beperkingen en hun omgeving. Methoden die specifiek voor deze doelgroep zijn ontwikkeld door orthopedagogen en psychologen of logopedisten. Maar er zijn ook methoden die voortkomen uit de taalwetenschappen of revalidatiesector. Sommige methoden zijn wetenschappelijk getoetst, de meeste methoden echter niet.

Ga naar de website over communicatiemethoden EMB


Casus

Philip kan niet praten, we zijn op zoek naar een werkwijze voor ons als ouders om hem meer zeggenschap te geven. Er zijn verschillende communicatiemethoden ontwikkeld, maar ik vind het moeilijk om voor mijn zoon Philip een keuze te maken. Hoe kan ik helder te krijgen wat die methoden precies inhouden, wat zijn overeenkomsten en verschillen? 

Thema's

Thema's
  • interpersoonlijke relaties
  • persoonlijke ontwikkeling
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Practice en research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek en praktijkervaringen. 


Beoordeling
De website is ontwikkeld om de informatie over de verschillende methoden op een overzichtelijke manier toegankelijk te maken.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.