Toon zoekbalkToon menu

Vakmanschap

MDR, wetgeving voor medische hulpmiddelen

Een Europese regelgeving voor medische hulpmiddelen genaamd Medical Device Regulation (MDR) geldt sinds 26 mei 2021. Ook voor zorgaanbieders, zorgverleners en indirect cliënten kunnen de regels in deze wet gevolgen hebben. Bekijk onderstaande video voor een korte uitleg of download onderstaande documenten voor meer informatie. 

Waarom de wetgeving Medical Device Regulation (MDR)?

Medical Device Regulation moet veilig gebruik van medische hulpmiddelen garanderen. Een medisch hulpmiddel mag pas op de markt worden aangeboden als het aan de wettelijke eisen van de MDR voldoet. Ook moet MDR cliënten en zorgprofessionals dankzij een Europese databank (EUDAMED) van de juiste informatie voorzien zodat zij een onderbouwde beslissing kunnen maken over de inzet en gebruik van een medisch hulpmiddel. 

Factsheet MDR

In de factsheet ‘Medical Device Regulation eenvoudig uitgelegd’ staat een korte uitleg en lees je meerdere tips voor zorgaanbieders.

Handreiking MDR 

In de handreiking ‘Vraag & Antwoord: wat betekent de Medical Device Regulation voor zorgaanbieders in de langdurige zorg’ vindt je uitgebreidere informatie. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.