Naar hoofdinhoud Naar footer

De Sensatie van een Goed Leven

Gepubliceerd op: 11-02-2022

Onderzoeksnetwerk 'De Sensatie van een Goed Leven' zocht uit hoe je door een goede prikkelbalans de zorg en kwaliteit van bestaan voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en een verstandelijke beperking kunt verbeteren.

Het onderzoeksnetwerk zorgde er met de website sensonate.nl voor dat je deze wetenschappelijke kennis bij jou in de praktijk kunt gebruiken.

Wat onderzocht het netwerk en waarom?

Welke impact heeft prikkelverwerking op het dagelijks leven van mensen met autisme en een verstandelijke beperking? En welke mogelijkheden heb je om deze positief te beïnvloeden? 'De sensatie van een goed leven' nam alle perspectieven mee: ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders, leerkrachten, behandelaars, opleiders en wetenschappers ontworpen samen een methode voor in de praktijk.

Hoe verliep het onderzoek naar prikkelverwerking?

YouTube video thumbnail

Het project startte op 1 januari 2017 en het duurde 4 jaar. Werkgroepen met daarin vertegenwoordigers van de gebruikers van de uiteindelijke methode verzamelden, deelden en brachten informatie bij elkaar.

Ieder jaar organiseerde het netwerk drie bijeenkomsten. Een promovendus zorgde voor de wetenschappelijke output.

Impact onderzoek

Het netwerk betrok de drie gebruikersgroepen (ouders, begeleiders en leerkrachten) vanaf het begin bij de ontwikkeling van de tool. En het project had een netwerk van 30 organisaties. Via dit netwerk werd ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar verbonden. 

De methodiek is inmiddels kosteloos te vinden via sensonate.nl. Meer weten over het onderzoek? Bekijk de video's op YouTube, lees het artikel op alliade.nl of de projectpagina op ZonMw.nl.

De onderzoekers

Projectleider: Jeanet Landsman

Onderzoekers: Andrea Fokkens en Marieke Werkman

Co-onderzoekers:
Ellis Jongerius (werkgroep A en C), Andries Leever (werkgroep A en C), Karin Berman (werkgroep B), Marianne Geboers (werkgroep B), Anne-Marie Haenen (werkgroep B), Roy Houtkamp (werkgroep B en C), Paul Blankert (werkgroep C)

Communicatie: Bernadette Wijnker

Werkgroepbegeleiders: Jacqueline Moelands, Bernadette Wijnker, Iena Pol

Downloads