Naar hoofdinhoud Naar footer

Sociale relaties bevorderen met ICT

Onderzoeksnetwerk 'Sociale Relaties bevorderen met ICT' zoekt uit hoe cliënten, ouders en begeleiders technologie kunnen inzetten ter bevordering van sociale relaties. Dit project moet drie eindproducten opleveren: computerspel Jij & Ik, instrument 'Aansluiten en stimuleren' en de HiSense App. Tip: neem ook een kijkje bij het netwerk EMB en ICT.

YouTube video thumbnail

Wat onderzoekt het netwerk en waarom?

Als we beter begrijpen hoe technologie (ICT) mensen kan helpen bij het creëren van sociale relaties, kunnen we deze kennis toepassen op mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Drie doelen op een rij:

 1. Gedragsproblemen van mensen met beperking nemen af
 2. Samenwerking tussen familie, cliënt en professionial verbeteren
 3. Cliënt en familie helpen bij omgang met beperking

Welke impact heeft technologie? En welke mogelijkheden heb je om deze positief in te zetten? Het netwerk 'Sociale relaties en ICT' geeft antwoord op deze vraag en vertaalt het wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Het project startte in 2016 en het duurt 4 jaar. Het onderzoeksproject moet een aantal eindproducten opleveren:

Ieder jaar organiseert het netwerk bijeenkomsten en het netwerk communiceert regelmatig over de tussenresultaten. Onder andere hier, via het Kennisplein Gehandicaptensector. Onderzoekers zorgen voor de wetenschappelijke output. 

Impact onderzoek

Het netwerk betrekt de verschillende gebruikersgroepen (cliënten, ouders, begeleiders) vanaf het begin bij de ontwikkeling van de tools. In het onderzoekproject wordt intensief samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Bij Ons Tweede Thuis is een groep van vier ervaringsdeskundigen speciaal opgeleid om tijdens het gehele project samen te werken met de onderzoekers. 

Nadat het project is afgerond zijn de tools gratis beschikbaar voor gebruikers.

Nieuwsupdate 

In de nieuwsbrief, Sociale Relaties & Gehechtheid, van de Academische Werkplaats, Bartiméus - Vrije Universiteit - Ons Tweede Thuis vind je informatie over verschillende projecten en publicaties. 

 • Nieuwsbrief mei 2023 
 • Nieuwsbrief juni 2023 
 • Nieuwsbrief juli 2023 
 • Nieuwsbrief september  2023 

Wie zijn de onderzoekers?

Projectleiders:

 • Paula Sterkenburg (VU Amsterdam)
 • Mirjam Wouda (Ons Tweede Thuis)

Onderzoekers:

 • Deelproject 1. Serious Game ‘Jij & Ik’: Suzanne Derks (onderzoeker)
 • Deelproject 2. ‘Aansluiten en Stimuleren’: Tanja Doodeman (promovendus)  
 • Deelproject 3. Hi Sense app: Evelien van Wingerden (onderzoeker)

Wil je samen met je cliënt gamen?

Suzanne Derks (onderzoeker van het netwerk Sociale relaties en ICT) is op zoek naar mensen met een verstandelijke beperking die van spelletjes en games houden. Neem contact op via s.d.m.derks@vu.nl. of neem een kijkje op de website https://www.socialerelatiesenict.nl/infogame/ voor meer informatie.

Meer informatie:

Downloads