Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

NAH Kennisnetwerk: meer inspraak en zeggenschap voor mensen met NAH

Het NAH-Kennisnetwerk Gewoon Bijzonder zoekt uit hoe mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) inspraak en zeggenschap krijgen. En verzamelt alle kennis op één plek. Momenteel wordt er hard gewerkt aan 3 producten om in de praktijk te gebruiken.

 

Projectleider Kitty Jurrius: ‘Door gebrek aan kennis worden mensen met NAH vaak onder- of overschat. Terwijl begrip in het dagelijks contact juist zo belangrijk is om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Door dit project zullen voor hen meer deuren opengaan.’

Bekijk onze drie kennisproducten

De 3 producten die zorgen voor meer regie en inspraak voor mensen met hersenletsel zijn bijna klaar. Klik snel op het kennisproduct en laat je gegevens achter, dan ontvang je een seintje zodra het product beschikbaar is.

 

1. Gegevens bij elkaar met MDS-NAH
MDS-NAH staat voor Minimale Dataset voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het geeft inzicht in hoe het met iemand met NAH gaat en blijft gaan. Tot nu toe gebruiken professionals daarvoor veel verschillende hulpmiddelen. Mensen met NAH moeten dan steeds opnieuw hun verhaal vertellen. De MDS-NAH voorkomt dit.

2. Meer inspraak en meedoen met challenge en werkboek ‘Laat je horen’
De Inspraak verbeteren van mensen met NAH binnen jouw organisatie. Door snel mooie en goede ervaringen op te doen. Dat is het doel van de 6-weekse challenge. Elke week bestaat uit een andere opdracht. De cliënten, cliëntcoach en begeleider vormen een team en voeren per week een opdracht uit. De opdrachten maken gebruik van het werkboek ‘Laat je horen’.

3. Meedoen in de samenleving met de Ervaringskoffer
In de digitale Ervaringskoffer zitten handige hulpmiddelen. Je leest over NAH-ervaringen, krijgt informatie en je kunt er opdrachten mee uitvoeren. Zo krijg je meer inzicht in NAH en begrijp je mensen met NAH beter. De digitale ervaringskoffer is bedoeld voor mensen met NAH, naasten en professionals.

Over het netwerk

Het NAH-Kennisnetwerk is op 1 januari 2017 gestart voor 5 jaar. Het netwerk bestaat uit ervaringsdeskundigen, onderzoekers, professionals en beleidsmakers. Samen verzamelen, delen en brengen we informatie bij elkaar. Dit om de positie van mensen met NAH te verbeteren. Door het doen van onderzoek en het ontwikkelen van methoden en producten. We  zorgen dat de kennis goed te gebruiken is in de praktijk. Het netwerk organiseert regelmatig bijeenkomsten, zoals de Kenniskaravaan op 12 april 2021 om kennis en resultaten te delen met geïnteresseerden.

Wie doen er allemaal mee?

De deelnemende organisaties zijn: Hersenletsel.nl, Hogeschool Windesheim Flevoland, Maastricht University, Heliomare, Vrije Universiteit Amsterdam, VU Medisch Centrum, Radboudumc, Vilans, Kennisplein Gehandicaptensector en het samenwerkingsverband Hersenz. Het netwerk is mede gefinancierd door ZonMw en de Hersenstichting. 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.