Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Vlog: Ruimtes creëren voor een non-verbale ontmoeting 19/12/2018

Sofie en Henriëtte nemen je mee in 'Samen werken, samen leren', één van de projecten van Gewoon Bijzonder. In deze vlog vertellen onderzoeker Gustaaf Bos en kunstenaar Selçuk Gürişik over hun ervaring in de driedaagse die Sofie en Henriëtte organiseerden.

Op deze driedaagse werden de meer dan 500 tekeningen uit het tekenlabo onder de loep genomen. De filmpjes van de driedaagse zijn gemaakt door Jan Troost. 

Gustaaf en  Selçuk hebben meegewerkt tijdens onze driedaagse waarbij we de honderden tekeningen hebben bekeken en de catwalk voor het IASSIDD congres in Athene hebben voorbereid. Het team op de driedaagse bestond uit een trans-disciplinair team van kunstenaars, designers, professionele hulpverleners, onderzoekers, ervaringsdeskundigen.

Gustaaf Bos

https://www.youtube.com/watch?v=kdcOr8baSP8
Dit filmpje is voorzien van een Nederlandstalige ondertiteling.

Gustaaf Bos vertelt in het filmpje over hoe fijn het is om met mensen vanuit verschillende achtergronden en soorten van kennis bij elkaar te komen om uit te wisselen en te leren van elkaar. Hij vond het met name ook heel interessant om de methode van het Tekenlabo te leren kennen: een manier van interviewen zonder vragen te stellen. Het werken met tekeningen is een non-verbale manier van communiceren en heel mooi aan te wenden in de non-verbale dialoog met mensen met een verstandelijke beperking. Ter info: Gustaaf Bos heeft een promotieonderzoek geschreven over het onderwerp 'omgekeerde integratie.' Hoe kun je ervoor zorgen dat de buitenwereld de juiste voorzieningen krijgt voor mensen met een beperking? En hoe kun je je buren hierin betrekken?

Download het proefschrift van Gustaaf Bos (pdf)

Selçuk Gürişik

https://www.youtube.com/watch?v=kFTV-xqyp2Q
Dit filmpje is voorzien van een Nederlandstalige ondertiteling.

Selçuk Gürişik vertelt in het filmpje hoe hij als Turkse kunstenaar betrokken is geraakt bij de driedaagse van SWSL. Hij wil als kunstenaar niet ingedeeld worden in een hokje. Hij wil niet in een discipline worden ingedeeld, of niet binnen de grenzen van één land werken. Net door het bruggen bouwen en door samen te werken met anderen komen we tot boeiend onderzoek en rijke resultaten. Hij houdt dan ook een pleidooi voor participatief onderzoek, samenwerking met verschillende disciplines en met mensen met een beperking zelf, en voor… SLOW RESEARCH. Lees meer informatie over Selçuk Gürişik >>

Bekijk ook hier nog een filmpje over een kunstproject van Selçuk Gürişik, waarbij hij kleding van vilt maakt. 

Creeër ruimte en neem de tijd voor onderzoek

Tijd nemen voor onderzoek, voor samenwerking en voor de zoektocht naar non-verbale onderzoeksmethodes. Dit is bij uitstek waar met met Samen Werken Samen Leren voor gaan! Soms moet je die ruimtes letterlijk creëeren: ruimtes waar iedereen zichzelf kan zijn, ruimtes waar je niet tegen je eigen grenzen aanloopt, en waar jouw talent gezien en ontwikkeld wordt. Het tekenlabo en de driedaagse zijn voorbeelden van zulke ‘ failure free environments’. 

Kerstboodschap

Henriëtte en Sofie willen hier expliciet allen bedanken die we het afgelopen jaar mochten ontmoeten tijdens onze trainingen, lezingen en evenementen. Dank dat we zoveel mochten leren. Dank voor de mooie samenwerkingen over vele grenzen heen. Dank voor de openheid en voor alle energie en tijd. Bijzondere dank aan Jan Troost voor de mooie films. En aan Joëlle, Lisa, Hilair, Marion en alle collega’s van het Kennisplein voor de fijne uitwisseling en samenwerking.

Vanaf januari 2019 verzorgen we een column in de Markant. De voorgelezen versie van de column wordt telkens gedeeld via een vlog op het Kennisplein. Daar kijken we enorm naar uit! Maar eerst: welverdiende rust onder de kerstboom. Wij iedereen warme feestdagen toe en wij toasten... op 2019 met opnieuw veel kansen tot ontmoeting en verrassende kruisbestuiving! 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.