Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

De Sensatie van een Goed Leven

Onderzoeksnetwerk 'De Sensatie van een Goed Leven' zocht uit hoe je door een goede prikkelbalans de zorg en kwaliteit van bestaan voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) en een verstandelijke beperking kunt verbeteren. En zorgde er met de website sensonate.nl voor dat je deze wetenschappelijke kennis bij jou in de praktijk kunt gebruiken.

Wat onderzocht het netwerk en waarom?

Welke impact heeft prikkelverwerking op het dagelijks leven van mensen met autisme en een verstandelijke beperking? En welke mogelijkheden heb je om deze positief te beïnvloeden? 'De sensatie van een goed leven' nam alle perspectieven mee: ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders, leerkrachten, behandelaars, opleiders en wetenschappers ontworpen samen een methode voor in de praktijk.

Hoe verliep het onderzoek naar prikkelverwerking?

https://www.youtube.com/watch?v=hbkReWM_gko

Het project startte op 1 januari 2017 en het duurde 4 jaar. Werkgroepen met daarin vertegenwoordigers van de gebruikers van de uiteindelijke methode verzamelden, deelden en brachten informatie bij elkaar. Bekijk poster 1 tot 6:

Ieder jaar organiseerde het netwerk drie bijeenkomsten. Een promovendus zorgde voor de wetenschappelijke output.

Impact onderzoek

Het netwerk betrok de drie gebruikersgroepen (ouders, begeleiders en leerkrachten) vanaf het begin bij de ontwikkeling van de tool. En het project had een netwerk van 30 organisaties. Via dit netwerk werd ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar verbonden. 

De methodiek is inmiddels kosteloos te vinden via sensonate.nl.

De onderzoekers

Projectleider
Jeanet Landsman

Onderzoekers
Andrea Fokkens en Marieke Werkman

Co-onderzoekers
Ellis Jongerius (werkgroep A en C), Andries Leever (werkgroep A en C), Karin Berman (werkgroep B), Marianne Geboers (werkgroep B), Anne-Marie Haenen (werkgroep B), Roy Houtkamp (werkgroep B en C), Paul Blankert (werkgroep C)

Communicatie
Bernadette Wijnker

Werkgroepbegeleiders

  • Werkgroep A: Jacqueline Moelands
  • Werkgroep B: Bernadette Wijnker
  • Werkgroep C: Iena Pol

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.