Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Netwerk Samen Kunnen Kiezen

Onderzoeksnetwerk 'Samen Kunnen Kiezen' zoekt uit hoe je mensen met verstandelijke beperkingen en hun naasten leert om meer hun eigen keuzes te maken en daarmee hun tevredenheid kunt verbeteren. Dit netwerk is gericht op ondersteuning van zelfbepaling en zorgt dat je deze wetenschappelijke kennis bij jou in de praktijk kunt gebruiken. 

Wat onderzoekt het netwerk en waarom?

Als we beter begrijpen waarom zelfbepaling zo belangrijk is voor mensen met verstandelijke beperkingen en hun naasten, kunnen we meer voor hen betekenen. We weten hier nu weinig over en er is geen wetenschappelijke onderbouwing van de huidige aanpak.

Welke impact heeft zelfbepaling op het dagelijks leven van mensen met een verstandelijke beperking? En welke mogelijkheden heb je om dit positief te beïnvloeden? 'Samen Kunnen Kiezen' neemt alle perspectieven mee: ervaringsdeskundigen, ouders, begeleiders, leerkrachten, (kennis)managers en wetenschappers ontwerpen samen een methode voor in de praktijk.

Hoe verloopt het onderzoek naar zelfbepaling?

https://www.youtube.com/watch?v=v_1cO3LXTbU

Het project startte in 2016 en het duurt 4 jaar. Werkgroepen met daarin vertegenwoordigers van de gebruikers van de uiteindelijke methode verzamelen, delen en brengen informatie bij elkaar. 

Ieder jaar organiseert het netwerk bijeenkomsten en het netwerk communiceert regelmatig over de tussenresultaten. Onder andere hier, via het Kennisplein Gehandicaptensector. Een promovendus zorgt voor de wetenschappelijke output.

Oproep

Ben jij een ouder of familielid van een kind (ontwikkelleeftijd 0 en 4-5 jaar) met EMB? Het netwerk Samen Kunnen Kiezen is op zoek naar personen die een online vragenlijst willen invullen. Dit duurt ongeveer 30 á 45 minuten.
Lees verder

Impact onderzoek

Interview

Petri Embregts en Carlo Schuengel vertellen over de impact van het onderzoek en hoe ze deze voor elkaar gaan krijgen.
Lees verder
Het netwerk zoekt verbinding tussen onderzoek, cliëntenorganisaties, zorgorganisaties en onderwijs. Samen ontwikkelen deze partners kennis over de drie basisbehoeften die ten grondslag liggen aan zelfbepaling. Het gaat dan over autonomie, verbondenheid en competentie. Netwerk Samen Kunnen Kiezen is een samenwerking tussen de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking waarin 11 zorgorganisaties en de LFB participeren, Tranzo, Tilburg University en de Academische Werkplaats 's Heerenloo-VU. 

Via dit netwerk wordt ervaringskennis en wetenschappelijke kennis met elkaar verbonden. Het netwerk houdt zich bezig in drie deelprojecten bezig met de ontwikkeling van:

  • een minimale dataset zelfbepaling (nulmeting)
  • een zelfbeschikkings instrument voor mensen met EMB
  • kennis en lesmethoden met verschillende niveaus van onderwijs

Wie zijn de onderzoekers?

Projectleiders
Carlo Schuengel en Petri Embregts

Onderzoekers
Elsbeth Taminiau

Promovenda
Jacqueline van Tuyll van Serooskerken

Postdoc
Noud Frielink

Communicatie
Lucienne Heerkens

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.