Toon zoekbalkToon menu

Structuur en maaltijden naar mensen toebrengen in coronatijd

Chantal van Falier is een van de bestuurders van Active4You. Deze zorgorganisatie biedt individuele en groepsbegeleiding aan alle leeftijden waarbij sprake is van gedrags-, ontwikkelings- en/of opvoedproblematiek. In een aantal blogs vertelt zij waar zij tegen aanloopt als het gaat om het toepassen van de coronamaatregelen. In deze blog: creatief omgaan met dagbesteding.

Chantal van Falier - Active4you op schommel4 mei 2020

Toen de dagbesteding op de locatie in Maastricht niet langer kon doorgaan, wisten we dat we met een goed alternatief moesten komen. Als deze mensen zelf voor hun eten en structuur moeten gaan zorgen, gaat dat vaak niet goed. Dat begint bijvoorbeeld bij een boterham met kaas als avondmaaltijd in week 1 en in week 3 is vervolgens het dag- en nachtritme omgedraaid.  

Ga naar de overzichtspagina coronavirus en de gehandicaptenzorg

Rondes rijden 

We hebben daarom besloten om ons aanbod naar de mensen toe te brengen. Stel: iemand ging op dinsdag en donderdag naar de dagbestedingslocatie, dan komt er op die dagen nu een begeleidster langs. Normaal gesproken gaat de groep tussen 10:00 en 16:00 uur open. Nu gaan de begeleiders tussen 10 en half 12 koken om vervolgens hun ronde te rijden. Op die manier houden ze ook een beetje grip op de situatie bij mensen thuis. Bijvoorbeeld wanneer iemand de hele nacht niet geslapen heeft. Dan kan je toch even een praatje maken en vragen hoe dat komt. 

Beschermende maatregelen

Van zowel onze medewerkers als onze deelnemers hebben we de vraag gekregen hoe om te gaan met beschermende maatregelen. Helemaal nu er overal een tekort is aan deze materialen. Onze begeleiders hebben daarom desinfecterende handgel en alcohol om zich te beschermen. Op de locatie en tijdens het bezoek aan de mensen wordt anderhalve meter afstand gehouden. Dat is voor sommigen best moeilijk. Veel van onze deelnemers willen zo graag een knuffel, maar dat zit er nu helaas even niet meer in. 

Kaartjes en gelukspoppetjes  

Ook in deze tijd willen we zoveel mogelijk aansluiten bij de behoeftes van onze cliënten. Zo weten we van een cliënt dat die graag met hout aan de slag gaat. Hij zou op de locatie vijf vogelhuisjes in elkaar zetten. Die hebben we naar hem toegebracht. De deelnemers maken ook kaartjes en gelukspoppetjes voor mensen in vitale beroepen. Medewerkers in ziekenhuizen staan uiteraard in de frontlinie, maar ook andere beroepsgroepen zijn nu essentieel en die krijgen nu minder aandacht. Daarom richten wij ons juist op deze groep. 

Groepsapp als marktplaats 

Ook hebben we een groepsapp aangemaakt. Deelnemers kunnen elkaar zo een hart onder de riem steken. Mooi om te zien hoe deelnemers elkaar steunen en elkaar laten zien wat ze hebben gemaakt. Regelmatige tussenkomst van een begeleidster is dan niet meer nodig. De app is gelijk ook een soort marktplaats. De ene deelnemer geeft aan dat hij iets nodig heeft, de andere deelt dat hij dat nog heeft staan en de begeleidster zorgt ervoor dat de spullen van de ene naar de andere plaats worden vervoerd. 

Op deze manier ga ik het redden

Een alleenstaande cliënt van ons kwam uit een gesloten GGZ-instelling. Toen hij hoorde dat de dagbesteding op de locatie stopte, gaf hij aan: ‘Breng mij maar terug naar de gesloten setting. Dit ga ik niet trekken zo.’ Maar zijn beleving veranderde toen er dagelijks contact was met een begeleidster die bij hem thuiskwam. Hij benadrukte: ‘Het is natuurlijk prettiger als ik fysiek naar een locatie kan, maar op deze manier ga ik het redden.’ 


Over Active4you

Active4you is een van de deelnemers aan het tweejarige traject ‘Begeleiding à la carte’  waarin aanbieders van gehandicaptenzorg binnen lerende netwerken hun praktijkervaringen delen in persoonsgerichte zorg. Daarnaast stellen zij praktische kennis beschikbaar voor de hele sector. In een coachingstraject op maat onderzoekt Active4you onder andere hoe zij op een creatieve en revolutionaire manier een plan kunnen ontwikkelen waarmee zij (potentiële) medewerkers kunnen boeien en daarna binden aan de zorgorganisaties. 


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Chantal van Falier 12/5/2020

Hoi Jacques,
Daar ben ik het helemaal mee eens. Je moet kijken naar de mogelijkheden en aansluiten bij onze cliënten.


Jacques Wagtmans 6/5/2020

De moraal: Het gaat er niet om wat er niet (meer) is. Het gaat er om wat we dan juist voor elkaar kunnen betekenen. #Creatiefdenken