4 mei 2020
Toen de dagbesteding op de locatie in Maastricht niet langer kon doorgaan, wisten we dat we met een goed alternatief moesten komen. Als deze mensen zelf voor hun eten en structuur moeten gaan zorgen, gaat dat vaak niet goed. Dat begint bijvoorbeeld bij een boterham met kaas als avondmaaltijd in week 1 en in week 3 is vervolgens het dag- en nachtritme omgedraaid.
Ga naar de overzichtspagina coronavirus en de gehandicaptenzorg
Rondes rijden
We hebben daarom besloten om ons aanbod naar de mensen toe te brengen. Stel: iemand ging op dinsdag en donderdag naar de dagbestedingslocatie, dan komt er op die dagen nu een begeleidster langs. Normaal gesproken gaat de groep tussen 10:00 en 16:00 uur open. Nu gaan de begeleiders tussen 10 en half 12 koken om vervolgens hun ronde te rijden. Op die manier houden ze ook een beetje grip op de situatie bij mensen thuis. Bijvoorbeeld wanneer iemand de hele nacht niet geslapen heeft. Dan kan je toch even een praatje maken en vragen hoe dat komt.
Beschermende maatregelen
Van zowel onze medewerkers als onze deelnemers hebben we de vraag gekregen hoe om te gaan met beschermende maatregelen. Helemaal nu er overal een tekort is aan deze materialen. Onze begeleiders hebben daarom desinfecterende handgel en alcohol om zich te beschermen. Op de locatie en tijdens het bezoek aan de mensen wordt anderhalve meter afstand gehouden. Dat is voor sommigen best moeilijk. Veel van onze deelnemers willen zo graag een knuffel, maar dat zit er nu helaas even niet meer in.
Kaartjes en gelukspoppetjes
Ook in deze tijd willen we zoveel mogelijk aansluiten bij de behoeftes van onze cliënten. Zo weten we van een cliënt dat die graag met hout aan de slag gaat. Hij zou op de locatie vijf vogelhuisjes in elkaar zetten. Die hebben we naar hem toegebracht. De deelnemers maken ook kaartjes en gelukspoppetjes voor mensen in vitale beroepen. Medewerkers in ziekenhuizen staan uiteraard in de frontlinie, maar ook andere beroepsgroepen zijn nu essentieel en die krijgen nu minder aandacht. Daarom richten wij ons juist op deze groep.
Groepsapp als marktplaats
Ook hebben we een groepsapp aangemaakt. Deelnemers kunnen elkaar zo een hart onder de riem steken. Mooi om te zien hoe deelnemers elkaar steunen en elkaar laten zien wat ze hebben gemaakt. Regelmatige tussenkomst van een begeleidster is dan niet meer nodig. De app is gelijk ook een soort marktplaats. De ene deelnemer geeft aan dat hij iets nodig heeft, de andere deelt dat hij dat nog heeft staan en de begeleidster zorgt ervoor dat de spullen van de ene naar de andere plaats worden vervoerd.
Op deze manier ga ik het redden
Een alleenstaande cliënt van ons kwam uit een gesloten GGZ-instelling. Toen hij hoorde dat de dagbesteding op de locatie stopte, gaf hij aan: ‘Breng mij maar terug naar de gesloten setting. Dit ga ik niet trekken zo.’ Maar zijn beleving veranderde toen er dagelijks contact was met een begeleidster die bij hem thuiskwam. Hij benadrukte: ‘Het is natuurlijk prettiger als ik fysiek naar een locatie kan, maar op deze manier ga ik het redden.’
Over Active4you
Active4you is een van de deelnemers aan het tweejarige traject ‘
Begeleiding à la carte’ waarin aanbieders van gehandicaptenzorg binnen lerende netwerken hun praktijkervaringen delen in persoonsgerichte zorg. Daarnaast stellen zij praktische kennis beschikbaar voor de hele sector. In een coachingstraject op maat onderzoekt Active4you onder andere hoe zij op een creatieve en revolutionaire manier een plan kunnen ontwikkelen waarmee zij (potentiële) medewerkers kunnen boeien en daarna binden aan de zorgorganisaties.