Naar hoofdinhoud Naar footer

Begeleiding à la carte 2

Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Dat is het doel van Begeleiding à la carte 2. Zodat meer mensen met een beperking voordeel hebben van vernieuwende persoonsgerichte zorg.

Een aantal organisaties in de gehandicaptenzorg ontwikkelden een aanpak in vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Dit deden zij onder andere met de begeleiding vanuit het programma Begeleiding à la carte 1 (2019 – 2021). Begeleiding à la carte 2 (2023-2025) is het vervolg van dit programma.

YouTube video thumbnail

Zorgorganisaties die enthousiast werden van een aanpak voor vernieuwende persoonsgerichte zorg  konden zich aanmelden voor Begeleiding à la carte 2. In een lerend netwerk gaan zij de aanpak toepassen in hun eigen zorgorganisatie. Zij krijgen hierbij ondersteuning van een coach, een kennisverspreider en een actieonderzoeker. Zo dragen we bij aan het samen leren en ervaringen uitwisselen tussen organisaties onderling in lerende netwerken. 

Ook delen we direct te gebruiken kennis over en ervaringen met de aanpakken met heel de gehandicaptensector. Deze kennis en verhalen vind je straks op dit kennispleingehandicaptensector en in Twinkelmagazine. Op deze manier willen we de impact en het bereik van deze aanpakken vergroten. Zodat meer mensen met een beperking van vernieuwingen in persoonsgerichte zorg kunnen profiteren. 

Vernieuwende persoonsgerichte zorg 

Het is belangrijk dat zorg en ondersteuning goed aansluit bij de wensen en behoeftes van mensen met een beperking en die van hun naasten. Dit vraagt om vernieuwende persoonsgerichte zorg. Hiervoor is bij organisaties soms een andere blik nodig om van de gebaande paden af te wijken om de vernieuwing voor elkaar te krijgen. Het vraagt van professionals en organisaties openheid, lef en creativiteit. 

Aanpakken

Wil je meer weten over de aanpakken die meedoen? Bekijk de verschillende pagina’s. 

  1. Het Houvast | Het bijzondere van het gewone leven ervaren door de Houvast-aanpak
  2. Ipse de Bruggen | Een fysieke leefomgeving op maat
  3. Prinsenstichting | Flexwonen, rustig wennen aan een nieuwe leefomgeving
  4. Ervaringsleren | Leren en ervaren door je te verplaatsen in de wereld van de ander

Doorontwikkelen eigen aanpak

Er zijn ook deelnemers van Begeleiding à la carte 1 en nieuwe deelnemers die hun aanpak voor persoonsgerichte zorg (verder) ontwikkelen in de eigen organisatie tijdens Begeleiding à la carte 2. Denk hierbij aan het in kaart brengen van effecten of ervaringen. Of door te kijken hoe andere locaties met de aanpak aan de slag kunnen. In totaal gaan 12 organisaties op deze manier aan de slag met hun eigen aanpak. Dat zijn: Alliade, ASVZ Triple C, Cello, Dichterbij, Kameraet, Siza Nachtzorg, Siza & HAN (Waardenkompas), Stichting BONT, ’t Kastheel, Active4You, LVOI en Pluryn Kemnade. Binnenkort vind je hier meer informatie, blijf ons volgen!

Over Begeleiding à la carte 2 

Begeleiding à la carte wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar: begeleidingalacarte@vilans.nl.