Naar hoofdinhoud Naar footer

Begeleiding à la carte 2

Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Dat is het doel van Begeleiding à la carte 2. Zodat meer mensen met een beperking voordeel hebben van vernieuwende persoonsgerichte zorg.

Een aantal organisaties in de gehandicaptenzorg ontwikkelden een aanpak in vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Dit deden zij onder andere met de begeleiding vanuit het programma Begeleiding à la carte 1 (2019 – 2021). Begeleiding à la carte 2 (2023-2025) is het vervolg van dit programma.

YouTube video thumbnail

Vernieuwende persoonsgerichte zorg 

Het is belangrijk dat zorg en ondersteuning goed aansluit bij de wensen en behoeftes van mensen met een beperking en die van hun naasten. Dit vraagt om vernieuwende persoonsgerichte zorg. Hiervoor is bij organisaties soms een andere blik nodig om van de gebaande paden af te wijken om de vernieuwing voor elkaar te krijgen. Het vraagt van professionals en organisaties openheid, lef en creativiteit. 

Begeleiding à la carte 2 begeleidt organisaties bij deze opgave. Daarnaast dragen we bij aan het samen leren en ervaringen uitwisselen tussen organisaties onderling in lerende netwerken. Tot slot delen we direct te gebruiken kennis met de hele gehandicaptensector. Dit doen we onder andere met ons Twinkelmagazine.

Ook meedoen?

Gaat jullie hart als organisatie ook sneller kloppen van vernieuwende persoonsgerichte zorg en willen jullie meedoen? Dan kunnen jullie je aanmelden. Je kunt als nieuwe deelnemer gebruik maken van een aanpak in vernieuwende persoonsgerichte zorg uit Begeleiding à la carte 1. Hierbij word je door een oud-deelnemer geholpen bij de toepassing. Daarnaast wisselen jullie als organisaties onderling kennis uit in lerende netwerken. Hierdoor kan de aanpak verder worden verspreid en verbeterd. 

Beschikbare aanpakken

Er zijn 5 aanpakken waarvoor je je kunt aanmelden. Meer weten? Klik dan op de aanpak die je aanspreekt voor meer informatie. Goed om te weten is dat je aan 1 aanpak kunt meedoen en dat er een maximum van 4 deelnemers per aanpak geldt. Aanmelden kan tot 17 januari 2024.

 1. - VOL - Het Houvast | Het bijzondere van het gewone leven ervaren door de Houvast-aanpak
 2. Ipse de Bruggen | Een gezonde leefomgeving op maat
 3. Ophovenerhof | Tiny houses; zelfstandig wonen met zorg in de buurt
 4. Prinsenstichting | Flexwonen, rustig wennen aan een nieuwe leefomgeving
 5. - VOL - Ervaringsleren | Leren en ervaren door je te verplaatsen in de wereld van de ander

Voordelen van meedoen

 • Jullie krijgen begeleiding op maat. Zo biedt het programma bijvoorbeeld begeleiding van een coach, actieonderzoeker en een kennisverspreider.
 • Als organisatie leer je over een waardevolle methode die de kwaliteit van leven van mensen met een beperking verbetert en meer werkplezier oplevert voor jullie zorgprofessionals.
 • Jullie doen kennis op over effectieve implementatie van methodisch werken in de praktijk. Kennis die je ook na Begeleiding à la carte 2 kunt blijven inzetten.
 • Door deelname aan lerende netwerken leer je van andere organisaties en breid je het professionele netwerk van jullie organisatie uit.
 • Jullie worden zichtbaar als vernieuwer op kenniskanalen, waardoor jullie organisatie als aantrekkelijke werkgever wordt gezien.
 • Door persoonsgerichte zorg verder te brengen en uit te dragen, werkt jouw organisatie mee aan het positieve imago van de gehandicaptensector.    

Doorontwikkelen eigen aanpak

Er zijn ook deelnemers van Begeleiding à la carte 1 en nieuwe deelnemers die hun aanpak voor persoonsgerichte zorg (verder) ontwikkelen in de eigen organisatie tijdens Begeleiding à la carte 2. Denk hierbij aan het in kaart brengen van effecten of ervaringen. Of door te kijken hoe andere locaties met de aanpak aan de slag kunnen. In totaal gaan 12 organisaties op deze manier aan de slag met hun eigen aanpak. Dat zijn: Alliade, ASVZ Triple C, Cello, Dichterbij, Kameraet, Siza Nachtzorg, Siza en Han (Waardenkompas), Stichting BONT, ’t Kastheel, Active4You, LVOI en Pluryn Kemnade. Binnenkort vind je hier meer informatie, blijf ons volgen!

Over Begeleiding à la carte 2 

Begeleiding à la carte wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en is onderdeel van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking van het ministerie van VWS. Het programma is op 1 maart 2023 gestart en loopt 3 jaar.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar: begeleidingalacarte@vilans.nl