Naar hoofdinhoud Naar footer

Individuele Plaatsing en Steun methode en NAH

Werken is voor veel mensen belangrijk. Met de juiste begeleiding kunnen ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) werk vinden. In dit project wordt onderzocht of de 'Individuele Plaatsing en Steun' (IPS) methode een geschikte manier is om mensen met NAH zonder werk aan werk te helpen. Na het vinden van een werkplek wordt training en coaching gegeven.

Wat onderzoekt het onderzoeksproject en waarom? 

Werken is voor veel mensen belangrijk. Met de juiste begeleiding kunnen ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) werk vinden. Dit project onderzoekt of de ‘Individuele Plaatsing en Steun (IPS)’ methode een geschikte manier is om mensen met NAH, die nog niet naar werk zochten, aan werk te helpen dat zij graag doen. Is een werkplek gevonden dan start de persoon gelijk met werken. Daarbij wordt training en coaching gegeven. IPS wordt al zeer succesvol gebruikt bij mensen met psychische problemen. Wij denken dat IPS ook goed is in te zetten bij mensen met NAH. Samen met drie zorginstellingen onderzoeken we dit en bekijken we wat de resultaten zijn. Wij denken daarmee meer mensen met NAH een kans te geven op het krijgen en behouden van werk.

Wat is het verwachte resultaat van het onderzoek?

Het verwachte resultaat is dat meer mensen met NAH betaald werk vinden via de IPS-methode. Bij positieve resultaten in het onderzoek, wil het onderzoeksproject op meer plekken IPS aanbieden zodat zij hier meer mensen met NAH mee kunnen helpen. Ook willen zij dan de methode verder onderzoeken. 

Wie zijn de onderzoekers? 

Bij dit project zijn veel mensen betrokken, onderzoekers, niet-onderzoekers en ervaringsdeskundigen. De vaste groep van onderzoekers bestaat uit:

  • Projectleider Judith van Velzen: senior onderzoeker bij Heliomare Research & Development en (gast-)senior onderzoeker verbonden aan de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC. Lees hier het interview met Judith over dit onderzoek
  • Uitvoerend junior onderzoek Judith Mollet: werkt bij de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC. 
  • Hoofdaanvrager Angela de Boer: werkt als onderzoeker en projectleider bij de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC.
  • Coen van Bennekom: werkt als revalidatiearts en manager R&D bij Heliomare en als hoogleraar Revalidatie en Arbeid verbonden aan het Amsterdam UMC.

Medewerkers met veel ervaringen in het begeleiden van mensen met NAH richting werk van Heliomare, Boogh en Siza zijn als niet-onderzoekers betrokken. Zij worden opgeleid tot IPS-trajectbegeleider en gaan volgens deze methode mensen met NAH richting werk begeleiden.

Vanuit patiëntenvereniging Hersenletsel.nl zijn twee ervaringsdeskundigen betrokken bij het onderzoek. Zij lezen en denken mee om het onderzoek zo goed mogelijk te aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van mensen met NAH. 

Wat heb je als begeleider of andere medewerkers op de wervloer aan dit onderzoek?

Praktijkprofessionals, IPS-trajectbegeleiders, mensen met NAH en hun naasten zijn samen verantwoordelijk voor een goede balans tussen werk en privé. Bij mensen met NAH is dit extra belangrijk omdat de complexe gevolgen van NAH ertoe leiden dat iemand snel overbelast raakt. Door de samenwerking met (zorg)behandelaars en begeleiders van mensen met NAH ontstaat er aandacht voor alle leefgebieden. Dit maakt de behandeling mogelijk effectiever. Als het onderzoek de haalbaarheid en het effect van IPS aantoont, komt IPS beschikbaar voor landelijke invoering. Begeleiders van mensen met NAH kunnen dan opgeleid worden tot IPS-trajectbegeleiders en IPS aanbieden via de eigen instelling of praktijk. Als begeleiders zelf geen IPS-trajecten begeleiden, kunnen zij hun cliënten/patiënten wel op IPS attenderen of doorverwijzen. Niemand wordt uitgesloten voor IPS. 

Hoe kan jij als zorgprofessional bijdragen aan het onderzoek?

Werk mee wanneer één van jouw cliënten meedoet aan het onderzoek. 

Lees meer:

Downloads