Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder: Nationaal Programma Gehandicapten

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma.

Subsidieoproep: Zintuiglijk Gehandicapten 

De nieuwe subsidieoproepen voor onderzoek naar en voor mensen met een zintuiglijke beperking staan open. Het doel van het programma is om kennis te ontwikkelen voor en over mensen met een zintuigelijke beperking én deze kennis maximaal in te zetten. Op deze manier kunnen we de best mogelijk zorg en ondersteuning aan mensen met een zintuigelijke beperking bieden. Tot uiterlijk 2 augustus 2022 om 14:00 uur is het mogelijk om onderzoeksvoorstellen in te dienen.

Ga naar de subsidieoproep

Gewoon Bijzonder vouchers beschikbaar

Tot 1 oktober 2022 kan je gebruik maken van de Gewoon Bijzonder vouchers. Doel van deze vouchers is om kruisbestuiving tussen zorgorganisaties in de gehandicaptensector en zorgopleidingen in mbo/hbo te bewerkstelligen. Denk hierbij aan de opleidingen tot verzorgende IG, mbo-/hbo-verpleegkunde, persoonlijke begeleider gehandicaptenzorg, fysiotherapie, ergotherapie, pedagogiek. Een voucher biedt hiervoor financiële ondersteuning.

Ga naar de Gewoon Bijzonder Vouchers
 

Subsidieronde: leren van implementeren

In de gehandicaptenzorg zijn er veel interventies en methodieken ontwikkeld die de zorg voor en het leven van mensen met een beperking een stukje beter maken. Deze interventies worden helaas nog niet altijd in de praktijk gebruikt. Hierdoor is er eigenlijk een kloof tussen wat is ontwikkeld en wat daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. Het ZonMw-programma Gewoon Bijzonder wil daar samen met jou verandering in brengen en opent daarom op 7 april 2022 een subsidieoproep. Deze oproep is speciaal gericht op de implementatie van effectieve interventies, genaamd leren van implementeren.

Houd de subsidiekalender in de gaten voor meer informatie. 

Onderzoeksnetwerken

In 7 netwerken werken onderzoekers, professionals en cliënten samen aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking.

Ga naar de netwerken

Lees meer:

'In het Vizier' trajecten

'In het vizier' haalt kennis op uit de praktijk, bundelt deze en maakt informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg.

Ga naar 'In het vizier'

Over onderzoek en praktijk in de gehandicaptenzorg

Onderzoek een ver-van-je-bed-show? Welnee. Het verrijkt je werk als begeleider juist. Bekijk deze inspirerende, ontroerende video over de Academische werkplaats (van Tranzo) 'Leven met een verstandelijke beperking'.

https://youtu.be/HCPRv4CKUj8