Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Wat is het tekenlabo?

Het tekenlabo is een methodiek ontwikkeld door Sofie Sergeant. Via het tekenlabo worden mensen uitgenodigd te tekenen over wat zij belangrijk vinden in hun leven.
Het tekenlabo is een methodiek ontwikkeld door Sofie Sergeant. Via het tekenlabo worden mensen uitgenodigd te tekenen over wat zij belangrijk vinden in hun leven. Het tekenlabo werd reeds verschillende malen en in verschillende contexten uitgevoerd en leverde tot op heden meer dan 500 tekeningen op. De methodiek start vanuit de taal van ‘kwaliteit van leven’: een kader van Schalock en anderen waarbij uitgegaan wordt van universele noden van de mens geordend volgens 8 domeinen:

Persoonlijke ontwikkeling (63 tekeningen)
Persoonlijke relaties (77 tekeningen)
Materieel welbevinden (68 tekeningen)
Lichamelijk welbevinden (49 tekeningen)
Zelfbepaling (40 tekeningen)
Sociale integratie (54 tekeningen)
Rechten (31 tekeningen)
Emotioneel welbevinden (74 tekeningen)
Overig (geen domein bekend) (95 tekeningen)
Aan de deelnemers wordt gevraagd te tekenen wat voor hen belangrijk is in hun leven en elke deelnemer krijgt hierbij één domein (random) toegewezen. De tekenlabo-deelnemers hanteren hun unieke tekentaal. Daarna krijgen ze de kans om hun eigen tekeningen mondeling toe te lichten.

Filmpje

Sofie Sergeant vertelt in onderstaand filmpje over het Tekenlabo:

https://www.youtube.com/watch?v=UvVm2Imda38

Sofie maakte ook een analyse van ingeleverde tekeningen op het congres Focus op Onderzoek. De resultaten kun je bekijken in deze presentatie (Prezi). 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.