Naar hoofdinhoud

Gewoon Bijzonder: Nationaal Programma Gehandicapten

Gepubliceerd op: 26-09-2022

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. ZonMw organiseert en regisseert het programma. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar. We bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten.

ZonMw organiseert en regisseert het programma Gewoon Bijzonder. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakt de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor jou beschikbaar. We bieden je zoveel mogelijk informatie die je kunt toepassen in de praktijk. Én inkijkjes in de onderzoekstrajecten.

Subsidieoproep: Implementeren in de gehandicaptenzorg

Vanuit onderzoek ontwikkelde interventies worden nog niet altijd gebruikt in de dagelijkse praktijk, daarom richt deze subsidieoproep zich op het toepassen en/of implementeren van dit soort interventies in gehandicaptenzorginstellingen. Wil je hiervoor subsidie aanvragen? Dat kan tot 18 april 2023. Kijk op de website van ZonMw voor meer informatie of lees het nieuwsbericht erover.

Onderzoek ver van je bed show?

Welnee. Het verrijkt je werk als begeleider juist. Bekijk de inspirerende, ontroerende video over de Academische werkplaats (van Tranzo) 'Leven met een verstandelijke beperking':

Onderdelen Gewoon Bijzonder

Onderzoek is van en voor iedereen. Daarom nemen we je graag mee in het lopende onderzoek en de resultaten. De twee onderdelen van Gewoon Bijzonder zijn de onderzoeksnetwerken en de In het vizier-trajecten:

1. Verschillende onderzoeksnetwerken waarin onderzoekers, professionals en cliënten samenwerken aan onderzoek en producten voor mensen met een beperking.

2. Traject ‘In het Vizier’ waarin we kennis uit de praktijk ophalen, bundelen en beschikbaar maken voor álle professionals in de gehandicaptenzorg.

Binnen het programma zorgt een aantal mensen ervoor dat dit alles in goede banen wordt geleid. Zij vormen de commissie. Op deze pagina stellen de commissieleden zich aan je voor.

Gewoon Bijzonder nieuwsbrief-special 

In dé exclusieve nieuwsbrief, die geheel gewijd is aan Gewoon Bijzonder, hebben we een selectie gemaakt van relevante en aantrekkelijke onderwerpen. Zo hebben we een aantal bijzondere onderwerpen in de spotlight gezet. Denk aan: ‘wat als ik er niet meer ben,’ of ‘aan de slag met innovaties rondom vrijwillige zorg.’

Bekijk de laatst verschenen nieuwsbrief

Download: Tips voor bruikbare producten

Download de tips voor bruikbare producten van ZonMw (download als pdf onder aan deze pagina)

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

nl-NL

Auteur

{"Pagination":{"count":0,"hasMoreItems":false,"totalItems":1,"page":0,"maxItems":0},"Nodes":[{"id":"da15e06f-32ec-5bca-a1fe-7a4ea378716b","name":"Hilair Balsters","parentId":null,"relatedTo":null,"categories":null,"createdByUserId":null,"modifiedByUserId":null,"createDate":"0001-01-01T00:00:00","modifiedDate":"0001-01-01T00:00:00","ownerTeamId":0,"contentStatus":0,"type":"person","path":null,"domain":null,"publishFrom":"0001-01-01T00:00:00","publishTo":"0001-01-01T00:00:00","cultureCode":"nl-NL","properties":[{"Key":"id","Value":"da15e06f-32ec-5bca-a1fe-7a4ea378716b","Type":""},{"Key":"name","Value":"Hilair Balsters","Type":""},{"Key":"codename","Value":"hilair_balsters_da15e06","Type":""},{"Key":"type","Value":"person","Type":""},{"Key":"sitemap_locations","Value":"System.Collections.Generic.List`1[System.String]","Type":""},{"Key":"last_modified","Value":"16-02-2023 18:56:17","Type":""},{"Key":"language","Value":"nl-NL","Type":""},{"Key":"collection","Value":"default","Type":""},{"Key":"workflow_step","Value":"published","Type":""},{"Key":"person_types","Value":"[{\"key\":\"vilans_medewerker\",\"value\":\"Vilans medewerker\"},{\"key\":\"kpgs_expert\",\"value\":\"KPGS expert\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"first_name","Value":"Hilair","Type":"text"},{"Key":"initials","Value":"","Type":"text"},{"Key":"prefix_last_name","Value":"","Type":"text"},{"Key":"last_name","Value":"Balsters","Type":"text"},{"Key":"job_title","Value":"Senior adviseur","Type":"text"},{"Key":"expertise","Value":"

Werken in de zorg voor mensen met een beperking is kenniswerk. Met de juiste, beproefde kennis behalen we veel winst. Kennis is een belangrijke sturingsfactor om strategische doelen (optimale zorg en ondersteuning) te bereiken. Zo verbeteren we de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking.

\n

Gehoord en gezien worden

\n

Mijn zus met een verstandelijke beperking is veel te jong overleden aan dementie. Dat mijn hart bij de gehandicaptenzorg ligt, heeft dus een persoonlijke reden. Mijn zus was en is nog steeds mijn drijfveer. Door haar heb ik gezien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking gehoord en gezien worden.

\n

Zorg maakt nederig

\n

Als vrijwilliger werkte ik in een aantal jaren in een hospice. Zorgen voor mensen in de laatste fase van hun leven biedt verdieping en maakt je nederig. Dit ervaar ik nu ook in de mantelzorg van mijn beginnend dementerende moeder. Dit is ook als kenniswerker van waarde. Daarnaast ben ik een verbinder 'pur sang'. Ik houd ervan om mensen samen te brengen en - vanuit betrokkenheid en creativiteit - kennis uit te wisselen.

\n

Wapenfeiten van Hilair Balsters

\n
    \n
  • Grondlegger Kennisplein Gehandicaptensector, samen met VGN en MEE Nederland.
  • \n
  • Organiseert de jaarlijkse Kennismarkt Gehandicaptensector waar het werkveld zijn 'state of the art' presenteert.
  • \n
  • Maakt in werkplaatsen al meer dan 10 jaar - samen met het werkveld - kennis toegankelijk voor de praktijk.
  • \n
  • Heeft een actieve rol in het programma Gewoon Bijzonder (Nationaal Programma Gehandicapten) en organiseert dat de kennis & informatie uit de projecten van Gewoon Bijzonder voor de sector beschikbaar zijn.
  • \n
","Type":"rich_text"},{"Key":"phonenumber","Value":"030 7892382","Type":"text"},{"Key":"titles_prefix","Value":"","Type":"text"},{"Key":"titles_suffix","Value":"","Type":"text"},{"Key":"photo","Value":"[{\"Id\":\"Medewerkers/hilair-balsters\",\"Name\":\"hilair-balsters.jpg\",\"MimeType\":\"image/jpeg\",\"ResourceType\":\"Image\",\"Extension\":\"jpg\",\"Size\":4884301,\"Width\":2571,\"Height\":3864,\"SizeString\":\"4,7 MB\",\"Content\":\"\",\"AbsoluteUrl\":\"https://media.vilans.nl/image/upload/v1637227815/Medewerkers/hilair-balsters.jpg\",\"FocusPointInfo\":null,\"Title\":null}]","Type":"custom"},{"Key":"email","Value":"h.balsters@vilans.nl","Type":"text"},{"Key":"departments","Value":"[{\"key\":\"kennismanagement\",\"value\":\"Kennismanagement\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"linkedin_profile","Value":"https://www.linkedin.com/in/hilairbalsters/","Type":"text"},{"Key":"organisation","Value":"Vilans","Type":"text"},{"Key":"programs_projects","Value":"[{\"key\":\"gewoon_bijzonder\",\"value\":\"Gewoon bijzonder\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"metadata__meta_title","Value":"Hilair Balsters","Type":"text"},{"Key":"metadata__meta_description","Value":"Senior adviseur bij Vilans vertelt waarom zijn hart bij de gehandicaptenzorg ligt. Het heeft een persoonlijke reden. Leer meer over Hilair.","Type":"text"},{"Key":"metadata__source_channel","Value":"[{\"key\":\"vilans_nl\",\"value\":\"vilans.nl\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"metadata__target_channels","Value":"[{\"key\":\"vilans_nl\",\"value\":\"vilans.nl\"},{\"key\":\"databankinterventies_nl\",\"value\":\"databankinterventies.nl\"},{\"key\":\"kennispleingehandicaptensector_nl\",\"value\":\"kennispleingehandicaptensector.nl\"}]","Type":"taxonomy"},{"Key":"metadata__og_title","Value":"Hilair Balsters","Type":"text"},{"Key":"metadata__og_description","Value":"Senior adviseur bij Vilans vertelt waarom zijn hart bij de gehandicaptenzorg ligt. Het heeft een persoonlijke reden. Leer meer over Hilair.","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_site","Value":"@vilansnl","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_creator","Value":"@vilansnl","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_title","Value":"Hilair Balsters","Type":"text"},{"Key":"metadata__twitter_description","Value":"Senior adviseur","Type":"text"},{"Key":"url","Value":"hilair-balsters","Type":"url_slug"},{"Key":"absoluteurl","Value":"https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/wie-zijn-we/onze-experts/hilair-balsters","Type":""},{"Key":"canonicalurl","Value":"https://www.vilans.nl/wie-zijn-we/onze-medewerkers/hilair-balsters","Type":""}],"childeren":[],"Site":"vilans_nl"}],"HasValues":true}

Programma's / projecten

Gewoon bijzonder