Toon zoekbalkToon menu

Zorgtechnologie

Mogelijkheden robotica

Er komen steeds meer (zorg)robots op de markt. Hieronder vind je informatie over de toepassing van een aantal bestaande of in ontwikkeling zijnde robots.

We geven je hiermee een overzicht van wat er mogelijk is, hoe robotica zich ontwikkelt en hoe de zorg hier de eerste stappen in zet. Bij elke robot leggen we een link met zinvolle inzet in de praktijk.

Robotdieren

Paro de robotzeehond

Paro is een robotzeehond die ingezet kan worden voor ontspanning en therapeutische doeleinden. Deze knuffelrobot stimuleert interactie en zorgt voor rust of juist voor activiteit.
Lees meer over Paro

Robotkat (en –hond) Joy for All

De robotkat Joy for All ziet er door zijn zachte vacht uit als een echte kat. Hij miauwt, spint, rolt zichzelf om en beweegt zijn poten op basis van aanrakingen. 
Lees meer over Joy for All

JustoCat

Net als Joy for All is JustoCat ontwikkeld als alternatief voor echte huisdieren. JustoCat kan wel in de wasmachine. Je haalt de elektronica uit zijn buik en dan is het een ‘gewone knuffel'.
Lees meer over JustoCat

 

Sociale robots

Zora

Zora is een kleine humanoïde zorgrobot. Dit betekent dat de robot een menselijke vorm heeft. Zora wordt vooral ingezet tijdens bewegingsactiviteiten, bijvoorbeeld bij revalidatie. Ze kan ook cliënten vermaken.
Lees meer over Zora

Tessa

Tessa is een sociale robot die cliënten helpt om structuur in het dagelijks leven aan te brengen. Ze herinnert hen aan kleine taken en geplande afspraken. Ook vertelt ze hoe de agenda eruitziet en doet ze suggesties voor activiteiten zoals koffiedrinken.
Lees meer over Tessa

Pepper (Phi)

Pepper is net als Zora een humanoïde robot. Hij kan voor allerlei functies gebruikt worden. In de zorg wordt Pepper ingezet als sociale robot om bewoners te ondersteunen, activeren en vermaken. 
Lees meer over Pepper

 

Hulp bij handelingen

Robotarm Obi

Obi is een robotarm die voedsel naar de mond van een cliënt kan brengen. Voor cliënten wordt het hierdoor makkelijker om zelf te beslissen wat, wanneer en hoe snel zij willen eten. 
Lees verder

Qbi

Qbi daagt mensen op een laagdrempelige manier uit om te bewegen. Met lichaamsbewegingen kunnen cliënten een bal besturen, zonder deze aan te raken. 
Lees verder

Rollator LEA

Robot LEA is een rollator en een persoonlijk assistent in één. Ze helpt cliënten om uit bed of in een stoel te komen en zorgt dat ze actief blijven.
Lees verder

 

Robots in ontwikkeling

HENK the HeRo

HENK the HeRo is een sociale robot die speciaal ontwikkeld is voor kinderen die moeite hebben met sociale vaardigheden of het verwoorden van gedachten, gevoelens en het herkennen van emoties.
Lees verder

Slaaprobot Somnox

Somnox is een slaaprobot. Door gebruik te maken van ademhalingsregulatie, geluiden en affectie, biedt Somnox ondersteuning. Ipse de Bruggen en Sherpa zijn betrokken bij de ontwikkeling.
Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.